Nakon gotovo stoljeća rada vrata zatvara najstarija pekara u Zagrebu

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2022. u 08:45
Foto: Unsplash

Gazda Miroslav Trajković dodaje na ni centar grada više nije kao što je nekad bio, a niti kvart nije više kao nekad. Nema, kaže, više tog prometa koji je bio nekad.

Osim jutarnje higijene neki jutra ne mogu zamisliti bez svježeg peciva iz često obližnje kvartovske pekarnice. Jedna takva već sto godina radi na Novoj Vesi u Zagrebu. Posebna je po mnogočemu, a ono čime se najviše hvale jest kruh koji se peče na parnoj peći na drva. Ipak, nakon gotovo stoljeća pekara zatvara svoja vrata. Zadnjim danom ove godine, iz najstarije zagrebačke majstorske pekarnice prestat će se širiti mirisi nadaleko poznatih kiflica, pereca, koktel peciva, raznih kruhova, javlja HRT.

Što su na to rekli građani? “Jedan od simbola Gornjeg grada ide u mirovinu i zatvara se. Baš mi je žao”, kazao je Mario.

“Mislim da je to jedina majstorska pekara koju možemo izdvojiti”, rekla je Martina.

“Svi su ljubazni, dragi, već smo kao obitelj praktički”, izjavio je Jadranko.

Pekara je otvorena 1925. godine

Pekara je posebna po mnogočemu. Recepti se nisu mijenjali otkad je i otvorena, davne 1925. godine. Isticala se kvalitetom, okusima, a kažu tajna leži i u staroj ciglenoj peći na drva. Iako još malo broji do mirovine, gazda Miroslav Trajković s istim žarom i dalje radi, ali priznaje podijeljenih osjećaja.

“U jednu ruku je teško, a u drugu se ne možeš pomiriti s tim da će se zatvoriti. Mora jedanput doći kraj. Postigao sam šta sam mogao postići. Sve ima svoje i zašto i kako, ali ja zatvaram obrt. Dosta je bilo, 50 godina radnog staža na papiru, to je jako puno”, kazao je Miroslav Trajković, vlasnik najstarijeg pekarskog obrta u Zagrebu.

Svaki dan više od 200 kg pekarskih proizvoda

Pekarski posao započeo je njegov djed, pa prihvatili otac i majka. Svakoga su dana proizveli su i više od 200 kilograma pekarskih proizvoda. Gazda Miroslav Trajković dodaje na ni centar grada više nije kao što je nekad bio, a niti kvart nije više kao nekad. Nema, kaže, više tog prometa koji je bio nekad.

Obrtništvo u starome dijelu grada pomalo izumire, a kada se zatvore vrata i najstarije zagrebačke pekarnice i ugasi peć, ostat će samo uspomene na stare okuse.

Komentirajte prvi

New Report

Close