Paušal će u Dubrovniku rasti na 750 kuna

Autor: Marija Crnjak , 28. prosinac 2018. u 05:45
Jedino su iz Dubrovnika saopćili odluku/Grgo Jelavić/PIXSELL

Najviši iznos poraza odnosit će se, kao i dosad, na naselja koja su razvrstana u A razred turističkih mjesta.

Iako su se privatni iznajmljivači koji plaćaju paušalni porez pribojavali da će im novi Zakon o porezu na dohodak značajno povećati porezno opterećenje, na temelju dosadašnjih odluka lokalnih vlasti čini se da će se tek manjina u sljedećoj godini odlučiti za drastične mjere, dok će dobar dio u 2019. poreze zadržati na ovogodišnjoj razini. 

U mini anketi Poslovnog dnevnika jedino iz Dubrovnika su se izjasnili da će paušal značajno povećati, temeljem projekcija koje ukazuju na optimalan iznos paušala od 750 kuna za iznajmljivače u turističkom razredu A, koji uz Dubrovnik obuhvaća još Orašac, otoke Lopud i Koločep te Šipansku Luku.

I s Bola na Braču dobili smo najavu povećanja paušala, no zasad ne otkrivaju o kojim će se iznosima raditi. Većina jedinica lokalne samouprave koje smo kontaktirali poručila nam je da još traju izrade nacrta prijedloga odluke o visini paušalnog poreza.

Svi oni čekaju stupanje na snagu Pravilnika o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu, kojim se definira način utvrđivanja i obračuna visine paušalnog poreza. Nakon toga kreće procedura donošenja odluke o visini paušala koja će se za 2019. godinu iznimno moći donijeti do kraja siječnja, dok će se za svaku sljedeću godinu odluka o visini paušala donositi do kraja prethodne godine. 

 

750 kuna

iznosit će paušalni porez ako ne donese li se odluka na vrijeme

Kako je propisao Zakon, s dosadašnjeg maksimalnog iznosa od 300 kuna, visina paušalnog poreza neće moći iznositi manje od 150 kuna ni više od 1500 kuna po krevetu odnosno smještajnoj jedinici u kampu ili robinzonskom smještaju, a tko ne donese odluku u propisanom roku automatski će morati naplatiti 750 kuna paušala svojim iznajmljivačima. 

Odluku tek trebaju donijeti Rovinj, Zadar, Split, grad Pag. Na sastanku čelnika lokalnih samouprava Opatijske rivijere (Grad Opatija, općina Lovran, Matulji i Mošćenička Draga) još sredinom prosinca dogovoren je jedinstveni iznos paušala po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici, te bi najviši iznos paušalnog poreza iznosio 345 kuna, što odgovara visini paušalnog iznosa boravišne pristojbe za 2019. godinu.

Najviši iznos poraza odnosit će se, kao i do sada, na ona naselja koja su razvrstana u A razred turističkih mjesta, poručuju iz Opatije, koja isto tek treba formalizirati odluku nakon usvajanja Pravilnika.

Gradonačelnik Grada Poreča će gradskom vijeću uputiti prijedlog da paušalni porez za iznajmljivanje po krevetu odnosno smještajnoj jedinici u kampu ostane isti kao i do sada, odnosno po krevetu 300 kuna, a po o smještajnoj jedinici u kampu 350 kuna. Grad Šibenik je definirao da se visina dosadašnjeg iznosa paušalnog poreza na dohodak neće mijenjati, a paušal nemaju namjeru podizati ni u općini Primošten.

S obzirom na povećanja koja su zahvatila njihove građane vezano uz novi sustav gospodarenja otpadom, na Malom Lošinju za sada su procijenili da ne idu s dizanjem paušala. Time žele dati poticaj privatnim iznajmljivačima, pojašnjavaju. I dalje čekamo odgovor Zagreba, Novalje, Crikvenice, Hvara… 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ili još gore kakva je glad u Africi. Pola prihoda za glad u Africi a pola za mir u svijetu jel tako kuki?

Niti je pljačka, niti je sramota. Razina poreza će i dalje biti 1-2%-sramota je koliko je to malo! Okrenite se licemjeri oko sebe i pogledajte koliki su porezi sirotinje na njihovim plaćama! Može vas biti stid!

ovo je nova sramota vlade koja živi od pljačke naroda! izmjenama zakona hdz i plenković omogućili su gradovima da paušal sa 300 kn dignu do suludih 1500 kn! i to po krevetu !!! 500%!!!!!
još jedan pokazatelj pljačkaškog mentaliteta vidi se u tome da su sve objekte stavili u isti rang, neovisno o kategorizaciji, tj. i oni sa 3* plaćaju isti paušal kao i objekti koji imaju 4* ili čak 5* iako ovi s više zvjezdica imaju i po 3-4x više cijene i zaradu od objekata sa 3*!
paušal je samo skraćeni postupak obračuna poreza u obliku paušala gdje zahvaljujući plenkoviću sada isti godišnji paušalni porez plaća i onaj koji po krevetu (3*) zaradi godišnje npr. 2.000 kn i onaj koji zaradi 10.000 kuna (5*)!

New Report

Close