Paritetni fondovi za bolji socijalni dijalog

Autor: HUP , 17. listopad 2012. u 22:00
U regiji se osjeća kriza u sektoru u svim zemljama, osim u Austriji

Članovi HUP-a iz sektora graditeljstva uskoro će dobiti upitnike o potrebi osnivanja paritetnih fondova u Hrvatskoj.

HUP – UPG uz četiri srodne organizacije i uz socijalne partnere iz tih zemalja sudjeluje u jednogodišnjem projektu "Socijalni dijalog u graditeljstvu u postkriznom razdoblju" (Post-Crisis Social Dialogue in the Construction Industry, akronim SO-DI-CO). U projektu sudjeluju zemlje okruženja: Slovenija, Mađarska, Bugarska i Austrija. Projekt podržava i Europska federacija poslodavaca graditeljstva FIEC, čiji je član i HUP-ova Udruga poslodavaca graditeljstva od 2005. godine. Prvi sastanak pokazao je da je kriza u sektoru prisutna u gotovo svim zemljama partnerima, a jedina zemlja koja ne osjeća krizu u graditeljstvu je Austrija.

Nove članice EU

Paritetni fondovi su zastupljeni u gotovo svim zemljama u Europskoj uniji i na vrlo raznolike načine rješavaju niz socijalnih pitanja koji se mogu svrstati u tri skupine: zaštita na radu, strukovno obrazovanje i osposobljavanje i problemi koji su vezani za rad, kao što su loše vremenske prilike, sredstva za godišnji odmor, otpremnine, povećane dopunske sektorske mirovine, odštete članovima obitelji smrtno stradalih radnika na gradilištu itd. Naravno, zastupljeniji su u zapadnoj Europi i starim članicama Europske unije, a podzastupljeni su u istočnim dijelovima Europe. Ovaj je projekt na tragu omogućavanja etabliranja fondova i u novim članicama EU. Na FIEC-ovim stranicama može se naći mnogo više informacija o paritetnim fondovima http://www.paritarian-funds-construction.eu. Predstavnik austrijske komore graditeljstva WKÖ Bau Matthias Wohlgemuth predstavio je austrijski paritetni fond BUAK (www.buak.at) koji je osnovan za pomoć radnicima za isplatu sredstava za godišnji odmor (mobilnim radnicima na gradilištu) i za otpremnine radnicima koji napuštaju sektor graditeljstva, bilo zbog odlaska u mirovinu ili zbog prelaska u drugi sektor. Wohlgemuth će sredinom ožujka 2013. doći u posjet Hrvatskoj i u okviru projekta SO-DI-CO govoriti o paritetnim fondovima u Austriji.

Istraživanje

Uskoro ćemo postali upitnike članovima HUP-a iz sektora graditeljstva radi istraživanja njihova stava u vezi s uvođenjem paritetnih fondova u našu zemlju. Iz Hrvatske na projektu sudjeluju iz Hrvatske udruge poslodavaca: Zdenko Karakaš, direktor HUP – UPG-a, Tatjana Gračić, poslovna tajnica HUP – UPG-a, a iz redova sektorskih socijalnih partnera, Saveza samostalnih sindikata, Jasenka Vukšić, glavna tajnica Sindikata graditeljstva Hrvatske. Projekt sufinancira Europska komisija, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti. Tekst isključivo odražava gledište autora. Europska komisija nije odgovorna za informacija iz teksta.

Komentirajte prvi

New Report

Close