‘Pametnim politikama prepoloviti uvoz stranih radnika’

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2024. u 07:00
Irena Weber, glavna direktorica HUP-a/D. Višnjić/PIXSELL

Projekcije EK pokazuju da bi do 2030. Hrvatska mogla izgubiti 6,8 posto aktivne radne populacije.

Nedostatak radnika gorući je problem gospodarstva i prepreka većem rastu BDP-a pa nema dvojbe da je potreban uvoz stranih radnika, istaknuto je na konferenciji Ekonomska kava: Zakon o strancima, u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

“Stav poslodavaca je da dovoljan broj zaposlenih možemo osigurati samo sustavnim pristupom koji uključuje promjenu poreznog tretmana rada, moderan Zakon o radu, aktivaciju radno sposobnih stanovnika na tržištu, usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama na tržištu rada, ali isto tako i uvozom radne snage”, rekla je glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Projekcije EK pokazuju da bi do 2030. Hrvatska mogla izgubiti 6,8 posto aktivne radne populacije, dok HUP-ove procjene govore da bi kroz idućih sedam godina na domaćem tržištu radilo i do 400 tisuća stranih radnika raste li BDP-a 2,8 posto godišnje.

Produljenje trajanja dozvola za boravak i rad, proširenje mogućnosti sezonskog rada i pojednostavljenje promjene zanimanja koraci u pravom smjeru. Napominje da i dalje ima prostora za poboljšanje procesa, kroz dodatnu digitalizaciju postupka izdavanja dozvola za rad i boravak.

“Zakon donosi i izmjene koje će dodatno otežati zapošljavanje stranih radnika, među kojima je ograničavanje broja zahtjeva za izdavanjem dozvola za boravak i rad koje može podnijeti jedan poslodavac u kalendarskoj godini, isto tako i uvođenje instituta zadužnice koju bi poslodavac morao predati MUP-u, a koji bi se aktivirao ako strani radnik ne započne s radom u predviđenom roku ili mu je otkazan ugovor o radu”, istaknula je.

Smatra da pametnim politikama na tržištu rada i u obrazovnom i mirovinskom sustavu Hrvatska može prepoloviti godišnju potrebu za uvozom strane radne snage na 20 do 25 tisuća godišnje u idućih sedam godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close