Ovo su najsigurnije zemlje svijeta, a evo i kako stoji Hrvatska i zemlje regije

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2023. u 10:27
Foto: Unsplash

Ovaj izvještaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu trendova u miru, ekonomske vrijednosti i razvoja miroljubivih društava zasnovanu na podacima.

Prema ovogodišnjoj službenoj listi rangiranja zemalja po sigurnosti “Global Peace Index Map”, za najsigurniju zemlju na svijetu za 2023. godinu proglašen je Island, piše B92.

GPI rangira zemlje prema širokom spektru faktora, od razine nasilja i kriminala do terorizma i međunarodnih sukoba. Ovaj izvještaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu trendova u miru, ekonomske vrijednosti i razvoja miroljubivih društava zasnovanu na podacima.

Island je zauzeo prvo mesto na ovogodišnjoj listi. Čitaoci koji su pratili GPI tijekom godina nisu iznenađeni, jer je Island bio na vrhu ankete svake godine od 2008. godine.

Zahvaljujući niskoj stopi kriminala, ali i niskoj vojnoj potrošnji i niskoj stopi međunarodnih sukoba, Island je najsigurnija zemlja na svijetu.

Druga na listi je Danska, dijelom zbog niske razine korupcije u vladi, dok je treća Irska, koja je skočila za pet mjesta od istraživanja iz 2022. godine.

Kada su u pitanju zemlje Balkana, najbolje pozicionirana na listi je Slovenija, koja je na 8. mjestu, Hrvatska je na 14. mjestu, a Sjeverna Makedonija na 38. mjestu, Crna Gora na 45. mjestu, Bosna i Hercegovina na 61, a Srbija na 65. mjestu, što je čini najlošije pozicioniranom zemljom na Balkanu.

Na drugom kraju spektra su zemlje koje pate od rata, široko rasprostranjenog nasilja i političke nestabilnosti, što ih čini nevjerojatno nesigurnim. Afganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan su među najnesigurnijima.

Komentirajte prvi

New Report

Close