Ovo je najvažniji razlog zbog kojeg svaki drugi čovjek na svijetu trpi stres

Autor: Tanja Ivančić , 06. travanj 2024. u 08:02
FOTO: Luis Villasmil on Unsplash

Rezultati istraživanja ukazuju na značajne razine financijskog stresa među ispitanicima, odraslim osobama, u različitim zemljama. Donosimo detalje

Najmanje polovica odraslih u nekoliko ključnih gospodarstava širom svijeta izrazila je duboku zabrinutost zbog svojih osobnih financijskih prilika, s izraženim naglaskom na rastuću inflaciju kao glavnim pokretačem stresa.

Naime, prema istraživanju ‘International Your Money Financial Security Survey’, koju je proveo SurveyMonkey  (https://www.surveymonkey.com/curiosity/cnbc-international-financial-security-2024/ ), značajan broj ispitanika kazao je da je njihovo financijsko stanje lošije u odnosu na njihove roditelje, a osim toga pesimistični su i u vezi budućnosti i financijskog prosperiteta svoje djece.

Rezultati istraživanja ukazuju na značajne razine financijskog stresa među ispitanicima, odraslim osobama, u različitim zemljama. U Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Španjolskoj i Meksiku, oko 70% ispitanika izjavilo je da osjeća “veliki ili umjereni stres” zbog financijskih poteškoća. Taj postotak je neznatno manji odnosno 63% u Ujedinjenom Kraljevstvu, 57% u Njemačkoj, 55% u Švicarskoj, dok otprilike polovica ispitanika u Singapuru i Francuskoj smatra da je također pod stresom.

Inflacija je istaknuta kao primarni izvor financijskog stresa, a tu su i razlozi poput nemogućnosti štednje, ekonomska nestabilnost i rastuće kamatne stope. Šest od deset ili više odraslih osoba u SAD-u (65%), Australiji (62%), Francuskoj (62%) i Njemačkoj (66%), te oko polovice u Singapuru (46%), Meksiku (56%), UK (51%), Španjolska (55%) i Švicarska (48%) navode rast cijena kao glavni razlog koji pridonosi financijskom stresu. Stres zbog medicinskih ili zdravstvenih troškova vodeći je uzročnik financijskog stresa za odrasle ispitanike u Singapuru (33%), Francuskoj (28%) i Švicarskoj (37%). Nedostatak štednje također je važan uzrok financijskog stresa za sve zemlje osim Francuske.

Unatoč tradicionalnom doživljaju srednje klase kao financijski stabilne, između 45% i 62% onih koji se identificiraju s tom skupinom opisuju sebe kao osobe koje jedva sastavljaju kraj s krajem. Približno polovica odraslih u Australiji, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu izjavila je da su u gorem financijskom položaju nego prije pet godina. Važno je napomenuti da se u Velikoj Britaniji samo 37% ispitanika identificiralo kao dio srednje klase, što je niži postotak u usporedbi s drugim zemljama.

Među ispitanim zemljama, samo su odrasli ispitanici u Singapuru i Meksiku izjavili da su u boljem financijskom stanju od svojih roditelja. Polovica odraslih u Australiji (51%), Njemačkoj (51%) i Ujedinjenom Kraljevstvu (51%) kaže da je njihova financijska situacija sada lošija nego prije 5 godina, u usporedbi s tri od deset ili manje onih koji su prijavili poboljšanje (29% u Australiji, 25% u Njemačkoj i 27% u UK). Nešto manje od polovice odraslih u SAD-u (45%), Francuskoj (42%) i Švicarskoj (44%) kaže da je njihova financijska situacija sada lošija u usporedbi s prije 5 godina.

Ekonomski optimizam također ima sličan trend u različitim zemljama: većina odraslih u Meksiku (74%) i Singapuru (79%) je ‘vrlo ili donekle optimistična’ o tome kamo ide gospodarstvo njihove zemlje. Švicarska je jedina ispitana europska zemlja u kojoj je većina optimistična, njih 57%. Gotovo dvije od tri odrasle osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu (63%), Španjolskoj (64%), Francuskoj (62%) i Njemačkoj (66%) su ‘vrlo ili donekle pesimistični’ u pogledu ekonomskih izgleda svoje zemlje. Roditelji koji očekuju da će njihova djeca biti bolja od njih financijski su u manjini u svim zemljama, osim u onima u SAD-u, Meksiku i Singapuru

Istraživanje, koje je obuhvatilo 4342 odrasle osobe i provedeno je u ožujku, otkriva da iako je globalno gospodarstvo suočeno s određenim izazovima, percepcija prosječnih pojedinaca ne odražava uvijek tu sliku. Eric Johnson, izvršni direktor SurveyMonkeya, naglašava da, unatoč općenitom stanju gospodarstva, gotovo polovica odraslih u svakoj od zemalja koje su sudjelovale u anketi osjeća financijski stres, prenosi CNBC.

Unatoč usporavanju globalnog gospodarskog rasta, većina razvijenih ekonomija izbjegla je recesiju koja se predviđala zbog visoke inflacije i porasta kamatnih stopa. Iako su tržišta rada pokazala otpornost, brojne ankete sugeriraju da među potrošačima vlada pesimizam jer se suočavaju s izazovima rastućih cijena osnovnih proizvoda.

Kada se radi o svjetskoj inflaciji, predviđa se da bi u 2024. stopa trebala padati, tako je Međunarodni monetarni fond krajem siječnja objavio da bi globalna inflacija trebala biti 5,8 posto u ovoj godini, dok bi u 2025, trebala dodato pasti na 4,4 posto.

Kada se radi o Hrvatskoj, posljednji podaci kažu da su Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u ožujku u prosjeku porasle za 0,9 posto, a u godišnjim usporedbama stopa inflacije zadržala se na razini iz siječnja i veljače, tj. na 4,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close