Ovi znakovi ukazuju na to da imate “dugi covid”, ovo su simptomi

Autor: Poslovni.hr , 26. prosinac 2020. u 11:22
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Jedan od simptoma dugog covida je i mijalgijski encefalomijelitis.

Koronavirus različito djeluje na osobe, neki imaju samo blage simptome, neki nešto teže, a neke osobe su asimptomatski nositelji. No, oko 10% imaju dugotrajne simptome covida-19 i to je ono što se naziva “dugi covid”.

Nekoliko je znakova koji ukazuju na to da se borite s dugim covidom, piše N1.

1. Osjećate trajni i iscrpljujući umor

Anthony Fauci, glavni nacionalni stručnjak za zarazne bolesti i direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, početkom ove godine kazao je da osobe s dugim covidom imaju tzv. moždanu maglu, umor i poteškoće u koncentraciji, dodajući da se simptomi dugog covida trebaju temeljito istražiti.

Jedan od simptoma dugog covida je i mijalgijski encefalomijelitis, poznat i kao sindrom kroničnog umora, pri čemu čak i minimalne aktivnost izuzetno iscrpljuju osobe.

2. Boli vas tijelo

Jedan od simptoma dugog covida je i bol u tijelu. Kod nekih se javlja bol u ligamentima, tetivama, a kod nekih bol zahvaća cijelo tijelo.

3. Poteškoće s disanjem

Kod pojedinih oboljelih osoba ovaj simptom može trajati i mjesecima, a poteškoće s disanjem i nedostatak daha može uzrokovati probleme i prilikom običnog razgovora.

4. Gubitak mirisa i okusa

Čak i ako tijekom vrhunca bolesti ili na početku bolesti niste izgubili miris i okus, to bi se moglo s vremenom pojaviti. Ovo je jedan od simptoma koji je karakterističan za koronavirus.

5. Poteškoće s disanjem

Covid-19 utječe i na neurološki sustav, pa stručnjaci pretpostavljaju da može izazvati živopisne snove i noćne more te nepravilne obrasce spavanja. Uz to, covid napada i dišni sustav što također može uzrokovati poteškoće tijekom spavanja.

Liječnici navode da netko od pacijenata može imati samo jedan od ovih simptoma, a neki mogu imati i kombinaciju nekoliko njih. Osim ovih navedenih, kod nekih osoba koje se bore s dugim covidom mogu se javiti i dugotrajne migrene i moždana zbunjenost, piše Eat this. Ako vas muče neki od ovih simptoma neko vrijeme, trebali biste se javiti liječniku, čak i ako nikad niste dobili pozitivan test.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Angina i gripa dobile su godisnji hahaaa od jednom se vise ne cuje za njih koje su to bedastoce uzas samo plase ljude sa glupostima….

zanimljivo .

a gdje je nestala angina i gripa ?

a jesu li simptomi dugokovida i dugi penis i izduženi testisi i produženi čmar

 

intekektualci iz pd a .samo pušite fanučijeva sranja

ja osječam umor kad uzmem lopatu i kramp pa bi trebalo pitati fanučija jel i to ulazi pod  kovid

dijaagnozu

 

strašno.. koje su to neinteligentne budale

 

New Report

Close