Ove godine 15 strateških tvrtki neće okolišati dati 60% neto dobiti državi

Autor: Marija Brnić , 30. srpanj 2020. u 22:00
Državne kompanije postale su svjesne situacije koju je državnim financijama nepredviđeno prouzročila pandemija/H. J./PIXSELL

Ministar financija čvrsto je uvjeren da će očekivanja o prihodu od dobiti iz portfelja biti potpuno ispunjena

Državne kompanije, njih 15-ak s liste strateški važnih za Republiku Hrvatsku, do kraja kolovoza trebaju izvijestiti ministarstva financija, te prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, o tome da su u državni proračun uplatile 60 posto neto dobiti iz lanjskog poslovanja.

Toliki zagriz u dobit od svojih tvrtki koje uspješno posluju država standardno potegne, no ove godine, za razliku od ranijih iskustava, ministar financija Zdravko Marić, kako se može zaključiti iz razgovora s pojedinim menadžerima iz državnih tvrtki, konačno može računati na to da će najveći dio i ispoštovati obvezu koju im je na jučerašnjoj sjednici postavila Vlada.

I ranijih godina, naime, tvrtke iz državnog portfelja, izuzev dijela onih iz prometnoga sektora koji je u pravilu pošteđen zbog ulaganja i održavanja sustava, nastojao je uz određena obrazloženja zaobići ovaj zahtjev svog vlasnika ili je uplatu čak provodio u manjem iznosu od propisanoga vladinom odlukom.

Svjesni situacije koju je državnim financijama nepredviđeno prouzročila pandemija koronavirusa, oni koje ova obveza zahvaća ovaj put namjeravaju, a neki već jesu, u cijelosti ispuniti.

Uključuje i transfere

Od dobiti tvrtki u kojima država ima većinski ili manjinski udjel očekivan je prihod u ovogodišnjem proračunu od oko 1,3 milijardi kuna.

Taj iznos, uz tvrtke s popisa društava od posebnog značaja za državu, uključuje i transfere dobiti tvrtki koje se nalaze u portfelju CERP-a, među kojima ima i vrijednih manjinskih paketa u jakim teleoperaterima, osiguravateljima i sličnim privatnim poduzećima. Uplatu se također očekuje i od Fine, koja je primjerice iskazala 80 milijuna kuna neto dobiti za 2019.

1,3

milijardi kuna očekivani je prihod u ovogodišnjem proračunu od dobiti tvrtki u kojima država ima većinski ili manjinski udjel

Ministar financija Zdravko Marić čvrsto je uvjeren da će očekivanja o prihodu od dobiti iz portfelja biti ispunjena, a pregleda li se financijska izvješća za poslovnu 2019., jasno je da će kao i u prethodnom razdoblju najveći doprinos opet dati HEP i Ina.

HEP je u prošloj godini bio uvjerljivi lider među dobitašima, s ukupno 1,1 milijardu kuna dobiti nakon oporezivanja. Uz njegovih 660 milijuna kuna, od Ine proračun može računati na već najavljenih 279 milijuna kuna dividende koja joj pripada shodno njezinom udjelu u vlasničkoj strukturi. Odluku od raspodjeli 95 posto od 656 milijuna kuna neto dobiti skupština Ine trebala bi usvojiti za mjesec dana.

Alan mora predati 100%

Od značajnijih dobitaša s popisa tvrtki od posebnog državnog interesa je i Janaf, koji je prošlu godinu zaključio s 262 milijuna kuna neto dobiti. Veći dobitaši su i Hrvatska pošta sa 130,7 milijuna, te Hrvatske šume s 47 milijuna i ACI, koji je imao 39 milijuna kuna neto dobiti.

Tvrtka Državne nekretnine, koja iznajmljuje i upravlja nekretninama u državnom vlasništvu, iskazala je 22 milijuna kuna dobiti, a osim ovih poduzeća koji će, dakle, više od polovice dobiti usmjeriti u državnu blagajnu, nekoliko državnih pozitivaca i ove je godine ima izdvojen status.

Tako Agencija Alan i ovaj put ima obvezu predati 100-postotan iznos dobiti, a ona je 6,6 milijuna kuna neto, te će on biti namjenski usmjeren za pokrivanje troška modernizacije i djelovanja Oružanih snaga.

Većinskim dijelom od 70 milijuna kuna dobiti AKD-a država namjerava poboljšati status policijskih službenika, a namjenski se tradicionalno raspodjeljuje i dobit Hrvatske lutrije, koja je prošle godine ostvarena na razini od 52 milijuna kuna.

Marić je jučer u Saboru, predstavljajući tri ugovora o zajmovima s međunarodnim financijskim institucijama, ustvrdio da je do ljetne stanke uspio osigurati gotovo cjelokupne potrebe za financiranjem u ovoj godini.

Porezni su prihodi od početka godine do sada slabiji između 14 i 15 posto u odnosu na one prošlogodišnje, no Marić ipak ocjenjuje kako je punjenje proračuna u ovim uvjetima na tragu očekivanja i da su stvari pod kontrolom.

Komentirajte prvi

New Report

Close