Ovaj grad nastavio strelovit uspon na turističkoj karti Hrvatske, rezultati su 10-ak posto bolji nego lani

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2023. u 09:33
Foto: Pixabay

Kada je vrijeme nešto lošije onda je i više turista, objasnio je turistički informator Branko Malić i dodaje da oni uglavnom stižu tada “s mora jer ne mogu na kupanje”.

Nakon pet godina pregovaranja, Geopark Biokovo-Imotska jezera kandidat je za UNESCO-ov popis svjetskih geoparkova. Odluka je donesena jednoglasno u Marakešu u Maroku. I bez te, zasigurno sjajne vijesti, Imotski se i ove godine nastavio strelovito uspinjati na turističkoj karti Hrvatske, a rezultati su u prvih osam mjeseci 10-ak posto bolji nego lani.

Vidilicu Modrog jezera je ugledni Guardian uvrstio među 20 europskih bisera koje treba posjetiti ove godine. I bile su ondje tisuće turista, najviše Nijemaca, Poljaka i naravno – Engleza, javlja HRT.

Kada je vrijeme nešto lošije onda je i više turista, objasnio je turistički informator Branko Malić i dodaje da oni uglavnom stižu tada “s mora jer ne mogu na kupanje”.

Uz Modro jezero otvoren je prvi baštinski hotel s 4 zvjezdice. Nalazi se na mjestu gdje je bilo prenoćište prije više od stoljeća. Svaka soba priča dio imotske povijesti.

“Imamo tragove života 4.000 godina unatrag. Bavimo se stećcima, gradinama, gomilama. Osim toga imamo i prirodu u okruženju pa smo se i mi okružili prirodnim materijalima – drvo, kamen, tepisi od ekoloških materijala, a i kartica za ulazna vrata nam je od drveta”, rekao je hotelijer Davor Pojatina.

Novi hotel i sada već 560 vila i kuća za odmor u Imotskoj krajini poboljšali su turističke brojeve za 10-ak posto. Više od trećine gostiju čine Nijemci i Poljaci, a stigli su i Englezi te iznenađenje sezone – Slovenci. U Imotskom nema neprijavljenih, barem tako kažu u Turističkoj zajednici.

“Ove godine je sve išlo jer je lani Turistička zajednica napravila jednu pozitivnu kampanju da bi sve išlo u najboljem redu. Svi su bili uredno prijavljeni”, napomenuo je Stipe Čelan iz Turističke zajednice Imota.

Jesen će biti u znaku gastronomije i tradicionalnih vinskih večeri. Sve što proizvedu, mali vinari prodaju na Makarskoj rivijeri i u Splitu, a jedan dio ostane i za Imotski.

“To nisu velike vinarije i one se mogu posvetiti kvaliteti. Imamo sreće da su 90% proizvodnje autohtone sorte koje su sada u vinskom svijetu “in””, izjavio je vinar Stipe Đuzel.

Napokon se ulaže novac u infrastrukturu da bi grad bio bolje prometno povezan s tunelom kroz Biokovo. Davno planirana nova brza cesta od granice s BiH prema čvoru Zagvozd i dalje je samo prazno obećanje. No Vlada bi trebala uskočiti s novcem za uređenje posjetiteljskog centra u zapuštenoj zgradi bivše duhanske stanice gdje će biti smještene prostorije budućeg UNESCO-ova Geoparka Biokovo-Imotska jezera.

Komentirajte prvi

New Report

Close