Otvoren natječaj za obrtnike i male poduzetnike na potresom pogođenom području: Puno posla i uvjeta za malo novčane potpore

Autor: Marija Brnić , 01. veljača 2021. u 11:33
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Prijaviti se mogu obrtnici i mali poduzetnici koji su u trenutku proglašenja prirodne katastrofe bili registrirani i zapošljavali od najmanje jednoga do najviše deset radnika.

Za bespovratne potpore male vrijednosti za obrtnike i male poduzetnike s potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja danas je objavilo natječaj. Riječ je o paketu za koji je ukupno osigurano 10 milijuna kuna, a pojedinačno će potpora moći iznositi najviše 30 tisuća kuna. Iako je riječ o relativno malom iznosu, dokumentacija i propisani uvjeti, te ograničenja za dobivanje potpore u ovoj izvanrednoj situaciji nisu nimalo jednostavni.

Korisnici će potporom moći pokriti najvažnije troškove – najma prostora, opremanja i sanacije prostora te nabavu strojeva i opreme i obrtnih sredstava za obavljanje poslovanja.

Konkretnije se u natječaju navodi da se pod odgovarajućim prostorom podrazumijeva prostor siguran za poslovanje, kojeg je moguće sanirati unutar šest mjeseci ili preseliti poslovanje u alternativni prostor na području Sisačko-moslavačke županije.

Potporom Ministarstva neće se moći pokrivati troškovi PDV-a, nabave vozila, carinske i uvozne pristojbe, tečajne razlike, troškovi nabave rabljene opreme starije od pet godina, trošak izgradnje, dogradnje ili kupnje poslovnog prostora ili zemljišta, niti vanjskih radova na nekretnini (samo unutarnji radovi), a iako je standardnoj natječajnoj formi, pomalo je apsurdno da se navodi da se isključuje i financiranje nabave oružja.

Prijaviti se mogu obrtnici i mali poduzetnici koji su u trenutku proglašenja prirodne katastrofe bili registrirani i zapošljavali od najmanje jednoga do najviše deset radnika, te nisu bili u blokadi ili se nad njima vodio postupak predstečajne nagodbe, stečaja ili likvidacije. Uvjet je i da su prije otežanih uvjeta uzrokovanih pandemijom koronavirusa poduzetnici imali uredno podmirene obveze prema poreznoj upravi, točnije do 31. prosinca 2019., odnosno da je dug evidentiran tog dana u međuvremenu podmiren, izuzev za tvrtke osnovane u prošloj godini. Potporu neće dobiti niti poduzetnici koji prema svojim zaposlenicima imaju nepodmirene obveze. Uvjet je da je poduzetnik pretrpio štete u potresu.

U poprilično dugoj listi propozicija i potrebne dokumentacije navodi se i da korisnik kojem je potpora odobrena temeljem ponude, predračuna i troškovnika treba priložiti i ovjerenu solemniziranu bjanko zadužnicu na ukupan odobreni iznos. Među ostalim, obvezuje se i da do kraja ove godine neće pokrenuti predstečajni ili stečajni postupak.

Prijave će se prikupljati od petka, 5. veljače do 25 veljače, a zainteresirani mali poduzetnici moći će dostaviti osobno ili putem pošte na adresu Ministarstva gospodarstva. U obradu će, naglašavaju iz Ministarstva gospodarstva, ući svi prijavljeni u tom razdoblju, te da sam redoslijed predaje prijave neće određivati prvenstvo u obradi i isplati potpore.

Komentirajte prvi

New Report

Close