Otkriveno odakle je došlo zagađenje koje je zabrinulo Zagrepčane

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2020. u 08:55
Foto: Borna Filić / Pixsell

U zapadnom dijelu Karakuma pružaju se paralelno, u meridionalnom smjeru izdužene, do 90 m visoke pješčane dine.

Tijekom jučerašnjeg dana zabilježene su neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica u gradu Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku te mjestu Zoljan kraj Našica, piše Večernji list.

Stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i DHMZ poručuju javnosti da se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera. Napominju kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje. Prema Hrvatskoj enciklopediji, turkmenski Garagum pješčana je pustinja u Turkmenistanu, srednja Azija. Pruža se od jezera Sarikamiš i Amu‑Darje na sjeveru do gorja Kopet Dagh na jugozapadu i Garabilske uzvisine na jugoistoku. Obuhvaća oko 350.000 km².

U zapadnom dijelu Karakuma pružaju se paralelno, u meridionalnom smjeru izdužene, do 90 m visoke pješčane dine. Duž približno 1300 km dugoga Karakumskoga kanala (Amu‑Darja–Murgab–Aşgabat–Serdar/Gyzylarbat), koji natapa oko 1 milijuna ha zemljišta, uzgaja se pamuk. Bogata su ležišta sumpora, nafte i plina. Južnim dijelom prolazi Transkaspijska željeznička pruga.

Komentirajte prvi

New Report

Close