Otkriven krivac za nezapamćeni pomor čak 57 milijuna pčela

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2020. u 13:44
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Deseti dan zaredom ugibaju pčele koje su preostale u košnicama pčelara iz Donjeg Međimurja.

– Strašno je gledati kak’ se muče, dan za danom. Sve će uginuti, neće u košnicama, bojim se, ostati ni jedna jedina. Širi se užasan zadah i sve ih pokapam u jamu – kaže Antun Tot (77) iz Domašinca, jednog od nekoliko sela u kojima pčelari već deset dana u kantama i građevinskim kolicima odvoze uginule pčele.
Tot se pčelarstvom bavi 55 godina, a pčele ugibaju u njegovih 55 košnica. Dosad je prijavljena šteta u ukupno 1150 košnica, a kako u jednoj obitava oko 50.000 pčela, dolazi se do brojke koja premašuje 57 milijuna uginulih! Prve procjene govore o 2,8 milijuna kuna štete za više od 30 pčelara, kad se zbroji sva izgubljena dobit. No ona bi mogla biti i veća.

Željko Trupković, predsjednik udruge Agacija, kaže da se čekaju rezultati vještačenja, nakon čega će pčelari znati hoće li morati čak i spaliti sve košnice u kojima su pčele ugibale. Pitanje je i što s medom ako se pokaže da u njemu ima tragova insekticida. – Svi daljnji koraci ovisit će o tome koje je sredstvo uzrok pomora. Bolest pčela je isključena, kažu stručnjaci – dodaje. Pčelari se nadaju naknadi štete iako nisu previše optimistični jer znaju nijedan njihov kolega u proteklih dvadesetak godina nije dobio odštetu. – Sad je vrijeme da se nešto promijeni – napominje Trupković.

Uzorci pčela poslani su u Centar za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić u Zagrebu, no pčelarka Ana Pepelko kaže da se, po svemu sudeći, u Hrvatskoj nema gdje obaviti analiza koja bi utvrdila o kojem se otrovu radi!? Navodno je najbliži laboratorij u Mariboru. Zna se da je u pitanju insekticid, vlasnik polja je, kako doznaje Večernji list, priznao da je tretirao polja biljke rauole, križanca uljane repice i rotkve, koja se koristi za zelenu gnojidbu. Tretiranje je trebao obaviti još zimi i na proljeće sve požnjeti, no zakasnio je dva mjeseca. Osim toga, navodno je rauolu sijao za sjeme, što nije smio.

– Uzet ćemo odvjetnika i idemo u tužbe, no treba nam informacija o kojem se otrovu radi – kaže Pepelko koja tvrdi da Hrvatska nema ni razrađen plan postupanja za slučaj takvih nepogoda.

Na traženje pčelara inspektor je naredio zaoravanje nekih parcela, čime je spašeno oko tisuću košnica. Međimurski župan Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

E da, kada nema odgovornosti.

ringe ringe jaja

Ma ko tu koga??? Pa koliko je to košnica bilo u tom jednom polju?!

Dakle, niti za “ovo” neće nitko odgovarati. Pojeo vuk magare.

1.tko je prodao to od čega su otrovane?

2.tko je dozvolio da se to smije prodavati ?

3.tko je prskao ili što već.?

57.000 000 pčela.. To je za robiju, a ne za kaznu.

New Report

Close