Masovno uginuće pčela u Međimurju: Veterinari i forenzičari istražuju uzroke pomora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. lipanj 2020. u 14:30
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iz Međimurske županije ističu da su pružili „maksimalnu podršku pčelarima kako bi se nastala šteta što prije sanirala i kako bi se zaštitile preostale pčele”.

Zbog masovnog uginuća pčela koje je proteklog tjedna zadesilo velik broj međimurskih pčelara i nastale štete, župan Matija Posavec u ponedjeljak je proglasio prirodnu nepogodu u dijelu Međimurske županije, a uzroke pomora istražuju veterinarski inspektori i forenzičari.

Iz Međimurske županije izvijestili su da je održan sastanak s pčelarima zbog dogovora o daljnjim koracima, na kojem su sudjelovali i predstavnici međimurske Policijske uprave i županijske Poljoprivredne savjetodavne službe.

Istaknuto je da su veterinarski inspektori u suradnji s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“  iz Zagreba, prikupili uzorke pčela, meda i polja kako bi laboratorijskom analizom utvrdili točan uzrok pomora pčela.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije provest će ispitivanja meda, dok će Zavod za farmakologiju i toksikologiju Veterinarskog fakulteta Zagreb utvrditi uzrok, odnosno da li ‘pomor pčela nije nastao uslijed bolesti pčela’. Provest će se i analiza utjecaja na zdravlje ljudi.

Međimurska Policijska uprava i nadležne službe potom će postupiti sukladno rezultatima svih nalaza.

Iz Međimurske županije ističu da su pružili „maksimalnu podršku pčelarima kako bi se nastala šteta što prije sanirala i kako bi se zaštitile preostale pčele”.

Komentirajte prvi

New Report

Close