Optužnica za Agrokor na sud neće ove godine

Autor: Bernard Ivezić, Suzana Varošanec , 25. srpanj 2018. u 13:57
Dražen Jelenić/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Većina od 5 mil. kn koje je DORH-u dala Vlada ići će na knjigovodstveno vještačenje.

Prve optužbe u slučaju Agrokor, Državno odvjetništvo na sud neće poslati ove godine. Izvjesno je da će to biti tek iduće, ali se na to Tužiteljstvo intenzivno priprema. 

Uvod je to u najsadržajniji medijski "izlet" iz mandata novog glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića na temu rasvjetljavanja pozadine posrnulog koncerna, koji je proteklih godinu dana temeljito protresao i politiku i gospodarstvo.  Jelenić je pojedinosti o tempu rada na ovom mega slučaju podijelio s javnosti u utorak u Zagrebu na svečanosti zatvaranja 208 tisuća eura vrijednog EU projekta "Jačanje kapaciteta ljudskih potencijala državnog odvjetništva/USKOK-a".

Na kraju prezentacije novih funkcionalnosti informacijskog sustava za praćenje predmeta u DORH-u (CTS), uključujući korištenje umjetne inteligencije i izravne povezanosti na IT sustav MUP-a i Ministarstva financija, glavni državni odvjetnik detaljnije se osvrnuo i na DORH-ov primitak 5 milijuna kuna koje im je Plenkovićeva Vlada odobrila u svibnju prošle godine. Taj je iznos Vlada izdvojila za troškove utvrđivanja mogućih nepravilnosti u koncernu nakon što je DORH zatražio dodatna sredstva za niz svojih rashoda, npr. "troškove smještaja, dnevnica i putovanja zamjenika iz drugih županijskih odvjetništava, angažmana financijskih stručnjaka i vještaka te financiranje ostalih radnji u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja".

"Novac je stigao, ali nije utrošen. Najveći dio otići će na knjigovodstveno vještačenje, jer je to obilna dokumentacija i jer ga treba provesti vještak koji je ovlašteni revizor", kaže Dražen Jelenić. Kako je dodao, taj vještak još nije odabran, no potvrdio je da su pregovori s vještakom, odnosno revizorom koji će dobiti taj posao – u samoj završnici. "Pred krajem smo u tim razgovorima", istaknuo je Jelenić. Na naš upit tko će moći dobiti taj posao, s obzirom na to da su na redovitim i inim revizijama Agrokora i tvrtki iz njegove grupe radili gotovo svi veći revizori u Hrvatskoj, pogotovo se to odnosi na one iz velike četvorke, odgovorio je da su u DORH-u te činjenice itekako svjesni.

Naime, dio tih podataka vezano za suradnju s Todorićevim koncernom i njegovim sastavnicama potvrdio se i u postupku izvanredne uprave, i to kroz prijavljivanje tražbina od strane samih revizorskih tvrtki, za različite poslove koji uključuju i savjetovanja. Tako je BDO Croatia prijavio svoju tražbinu prema Agrokor d.d. u iznosu blizu 3 mil. kn, te isto i prema tvrtki Adriatica net još nešto više od 337 tisuća kuna. Uz to, tražbine su prema Agrokoru prijavili i Deloitte savjetodavne usluge u iznosu od gotovo 3,4 mil. kn, te Ernst & Young Savjetovanje čija je tražbina iznosila 392,8 tisuća kuna. Prije aktualnog revizora PwC koji je ukazao na nepravilnosti i dvije godine zaredom od strane izvanredne uprave angažiran je za posao revidiranja GFI (za 2016. i 2017.), revidiranjem se bavio lokalni revizor – Baker Tilly Hrvatska.

No, nakon izbijanja afere s nepravilnostima u revidiranju, konkretnije prošle jeseni isključen je iz globalne mreže Baker Tilly International.  "Govorimo o koncernu kroz koji je prošao cijeli niz revizija i naše je mišljenje da nitko od onih koji su to radili ne može postati vještak, niti sudjelovati na sličan način u postupku", decidiran je Jelenić. Kada smo ga upitali znači li to da će taj posao onda gotovo sigurno morati raditi netko izvana, složio se.

"Stoga i tražimo internacionalnog partnera", kratko je uzvratio.  O tome koji će to strani revizor secirati Agrokor nije želio dalje govoriti. Ali je naglasio da se DORH u tom predmetu suočava i s drugim problemima. Jedan od zanimljivijih je onaj da ni pravosudni organi u Velikoj Britaniji, čini se, s vremena na vrijeme nemaju saznanja gdje je Ivica Todorić. Jelenić pritom nije izravno spomenuo ime bivšeg vlasnika koncerna, već se u tom kontekstu referirao isključivo na probleme sa saslušanjem svjedoka.

"Ostalo nam je još svjedoka za ispitati. Jedan svjedok, primjerice, bit će ispitan u Velikoj Britaniji, ali tek u listopadu", kaže Jelenić. S tim u vezi, moglo se opaziti, glavni državni odvjetnik uopće nije zadovoljan, pa je to pojasnio na sljedeći način: "Mi smo pristali da Britanci ispitaju svjedoka. Poslali smo im zahtjev i oni su ga potražili na adresi, a kako ga nisu zatekli, onda nisu išli ponovo provjeriti gdje je, već su nas tražili da zahtjev pošaljemo iz početka." DORH-u, ne samo u slučaju Agrokor, već i na drugim predmetima, međutim, nedostaje puno toga, kako adekvatna infrastruktura, tako i ljudi.

Primjerice od materijalnih uvjeta nemaju dovoljan broj soba za ispitivanje, a nedostaju im i kamere za snimanje. "Imamo kronični manjak u vidu 150 tužitelja, a ove godine je za taj posao osposobljeno još njih 38 od čega dio nije ostao u sustavu", kaže Jelenić. Dodaje i da mu je zbog svega toga jako teško govoriti o rokovima kad će zapravo krenuti sudska faza raspleta slučaja Agrokor – uključuje 15 okrivljenika, uz bivšeg vlasnika koncerna to je i dio suradnika. I čini se da je to u ovoj godini takoreći neizvedivo.  "Jako mi je teško o tome govoriti. Možda sam bio malo previše optimističan u vezi tih rokova, jer suočavamo se s mnogo tehničkih problema", zaključak je samog Jelenića.

IN2 im 'sredio' IT

Učili ih i uz pomoć umjetne inteligencije
Izravan uvid u financijsku imovinu, nekretnine i vozni park, kroz direktnu vezu s Ministarstvom financija, izravan uvid u prekršajnu i inu povijest osumnječenika, i to kroz direktnu vezu s MUP-om, samo su neke od novih funkcionalnosti nadograđenih u IT sustav DORH-a kroz EU projekt "Jačanja kapaciteta ljudskih potencijala državnog odvjetništva". Odradile su ga IN2 grupa i specijalisti za IBM-ovu tehnologiju SV Groupa. U sklopu projekta zaposlenici DORH-a učili su koristiti AI tehnike obrade podataka.

Komentirajte prvi

New Report

Close