Kontroverzni poduzetnik tuži državu za tri milijarde kuna

Autor: Suzana Varošanec , 25. travanj 2016. u 13:08
Foto: Fotolia

Državu, CERP i HPB tužili osobno Slaven Čolak, kojeg u aferi Bankomat tereti USKOK, te njegove tvrtke iz grupacije Fantasyland.

Financijska vrijednost slučajeva 'švicarski franak' i Ina-Mol, u koje je involvirana hrvatska država, uz potencijalni rizik od ishoda postupaka na stranim arbitražama, procjenjuje se na oko 13 milijardi kuna. No, dok su ti slučajevi u žiži i nije jasno što će na kraju donijeti poreznim obveznicima, ispod radara su procesi pred domaćim pravosuđem u kojima je država tužena za velike iznose naknade štete.

Astronomske su i aktualne parnice u kojima su državu, CERP i HPB tužili osobno Slaven Čolak (u aferi Bankomat tereti ga USKOK) te njegove tvrtke iz grupacije Fantasyland: ukupno su, naime, 'teške' oko tri milijarde kuna. Iako je država na papiru ovdje izložena golemim iznosima, dosad nije donesena nijedna presuda, a u stvarnosti se pokazuje da postoji i lepeza istih tuženika i tužitelja, s upitnom perspektivom za predstečajnog dužnika Fantazija-projekt, nositelja projekta Fantasyland Šmidhen, zbog zakonskog limita za trajanje predstečaja. Pod upitnikom su i sudovi kojima u prosjeku treba oko 700 dana za završetak parnice u prvom stupnju, što ovdje nije slučaj, pa je to, izgleda, Čolakova važna 'karta', a moguće povod i za novi postupak protiv države. Sve parnice krenule su prije predstečaja, i prema Čolaku imaju prioritet u odnosu na predstečaj, u kojem se čeka na 'vruću' odluku Ministarstva financija.

Riječ je o drugostupanjskom rješenju dužnikove žalbe protiv Finina rješenja o utvrđivanju tražbina (osporava iznos razlučnog prava HPB-a). Iako je nepoznanica kako će proći Čolakov prijedlog da upravna tijela zastanu s predstečajem do pravomoćnog okončanja sporova, pravnici navode da tu opciju zakon ne poznaje, kao i da takav slučaj dosad nije zabilježen. Tvrtkama Fantazija koje sudjeluju u realizaciji projekta Fantasyland Šmidhen, tvrdi Čolak, nanesena je enormna šteta, slijedom čega su i pokrenuti sudski postupci za naknadu štete. "Za utvrđenje štete nije nadležno Ministarstvo financija, već nadležne sudske instance pred kojim se vode parnični postupci radi naknade štete, a to je Općinski građanski sud u Zagrebu u pravnim stvarima u kojima je tužitelj fizička osoba, te Trgovački sud u Zagrebu u pravnim stvarima u kojima je tužitelj pravna osoba.

Grupacija Fantasyland poduzela je sve pravne radnje radi zaštite svojih prava i interesa, a odgovornost tuženika i odgovornih osoba Fonda i HPB-a se ne može zataškati, niti ona prestaje promjenom naziva Fonda ili Agencije, pa tako ni stečajevima ili razrješenjima čelnih osoba odgovornih za nastalu štetu grupaciji Fantasyland, koju u konačnici snosi RH", kaže Čolak. Riječ je o nizu postupaka koji su pokrenuti zbog blokade investicije u projektu na lokaciji napuštenog kupališta Šmidhen pored Samobora, pa uz one kompanijske tužbe egzistiraju i Čolakove privatne tužbe. Uz Fantaziju-projket još tri tvrtke, Fantazija vodeni park, Fantazija hoteli i Fanatazija zabavni park, od navedenih tuženika potražuju naknadu štete u ukupnom iznosu od oko 2,2 milijarde kuna. Podaci o sudskim sporovima isplivali su u predstečaju Fantazija-projekta, u kojem su vjerovnici prijavili 23 milijuna tražbina, dok utvrđene tražbine iznose oko 75 milijuna.

Dužnik kao suparničar, pak, samo u jednom od navedenih predmeta, i to onom protiv HPB-a, potražuje oko 150 milijuna kuna. Usto, Čolakove građanske tužbe za naknadu štete protiv RH i CERP-a ukupno iznose, prema DORH-u, nešto više od 900 milijuna. Zbog obeštećenja njegove tvrtke vode i spor za naknadu štete protiv jednog stranog fonda, a taj je vrijedan oko 95 milijuna eura. Predstečajna dokumentacija pokazuje da su prvu tužbu za naknadu štete u iznosu od 658,8 milijuna kuna Čolakove tvrtke podnijele Trgovačkom sudu u Zagrebu protiv HPB-a, i to u rujnu 2013. Istom sudu, također u rujnu 2013., podnijele su i tužbu protiv CERP-a, koja je 'teška' 759,1 milijun kuna. CERP je ovdje tužen kao pravni sljednik Agencije za upravljanje državnom imovinom, koja je pravni sljednik HFP-a.

Nadalje, u jesen 2014., nakon neuspjelog mirenja, isti su tužitelji na Trgovačkom sudu u Zagrebu tužili i državu tražeći obeštećenje u iznosu od 850,7 milijuna kuna. Iz DORH-a smo dobili odgovor u kojem navode kako se pred Općim građanskim sudom u Zagrebu pod brojem Pn-3402/14 vodi parnični postupak po tužbi Slavena Čolaka protiv RH, radi naknade štete u iznosu od 485,4 milijuna kuna. Također, navode da se s iste činjenične i pravne osnove vodi i parnični postupak pred Trgovačkim sudom u Zagrebu po tužbi Fantazije projekt i dr. protiv RH, radi naknade štete u istom iznosu.

S iste činjenične i pravne osnove, tvrde, Čolak vodi i parnični postupak pred Općim građanskim sudom u Zagrebu protiv Centra za restrukturiranje i razvoj (CERP), radi naplate istog iznosa, a Fantazija projekt i dr. vodi parnični postupak pred Trgovačkim sudom u Zagrebu protiv CERP-a, kažu također s iste činjenične i pravne osnove, i radi naplate istog iznosa. Za sve ostalo iz DORH-a upućuju na sudove. Pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, doznajemo, u tijeku je glavna rasprava u dva postupka iz 2013. u kojima su tuženici CERP i HPB.

Prema Čolaku, za 15. svibnja predviđeno je i ispitivanje bivšeg predsjednika Uprave Čede Maletića. U tim su postupcima tužitelji angažirali više odvjetničkih društava od kojih su neka inozemna. Čolak tvrdi da je Grupacija Fantasyland protiv HFP-a pravomoćno okončala više sudskih postupaka pred Općinskim sudom u Samoboru. Također, rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu nedavno je obustavljen stečaj nad tvrtkom Fantazija vodeni park. "Prijedlozi Fine o pokretanju stečajnih postupaka svakodnevno se pokreću i svakodnevno povlače, ovisno o statusu pojedinog poslovnog subjekta", kaže Čolak.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kontroverzni poduzetnik i/ili kontroverzna država, i/ili kontroverzni HPB,i/ili kontroverzni CERP???!!! Tko je tu doista kontroverzni i/ili su svi kontroverzni?
Imao sam prilike vidjeti i prostudirati sve Čolakove projekte. Meritorno i kompetentno mogu reći da su to izuzetni i kvalitetni projekti. Kod tih i takovih projekata vidljivo je ono što sam cijelo vrijeme tvrdio: kada bi hrvatskog poduzetnika okruživale financijske institucije i pravno-gospodarski poredak kakav okružuju europskog poduzetnika tada Čolak kao poduzetnik nikada ne bi bio po ničemu kontroverzni niti bi bio subjekt obrade od strane USKOK-a!!!!!!
Koliko USKOK razumije financijske malverzacije imao sam se prilike upoznati prije nekoliko godina kada sam prijavio pranje novca. Da nisam prijavio pranje novca stranoj službi nikada se taj novac ne bi blokirao niti vratio u Hrvatsku!!!!!! Usput budi rečeno: sudionicima te malverzacije , do dana današnjeg nije se ništa desilo!
Upravo zato sam na Čolakovoj strani i želim mu svu sreću i uspjeh!

A gdje nastala steta? Osim kod ovog dikobraza u glavi?!

Mozda ne bi bilo lose da mu RH zbog obijesnih zahtjeva i parnicenja oduzme drzavljanstvo, imovinu i protjera ga u Fantasyland pa neka od tamo fantazira i ulaze milijarde koje nema.

New Report

Close