Oni vam mogu pomoći da uštedite na računima za režije

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2019. u 10:12
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Projektom je obuhvaćeno 100 kućanstava na području Grada Zagreba, a nadaju se da će prikupljeni podaci svakako pridonijeti suzbijanju problema.

Fakultet elektrotehnike i računarstva povukao je europski novac za projekt kako bi građanima slabijeg imovinskog stanja pomogao da uštede na računima za režije, a istodobno studente elektrotehnike i računarstva potaknuli na društveno koristan angažman.

Putem europskog novca kupili su opremu te obilaze kućanstva i savjetuju građane kako da kroz energetsku učinkovitost, štede.

Pojedina zagrebačka kućanstva plaćaju veće račune struje, vode i plina zbog loše energetske učinkovitosti.

Stoga će studenti-volonteri procijeniti u kakvom energetskom stanju je kućanstvo i pri tome darovati paket energetski učinkovite opremu poput LED žarulje, brtvene trake za prozore i vrata. Jednostavna, ali korisna rješenja.

"Evo vam primjer – neki perlatori za slavinu miješaju 50 posto mjehuriće i vodu, a ukućani uz pomoć njih potroše 50 posto manje", objašnjava studentica FER-a Natalija Risanović.

Projektom je obuhvaćeno 100 kućanstava na području Grada Zagreba, a nadaju se da će prikupljeni podaci svakako pridonijeti suzbijanju problema.

"Zajedno s drugim organizacijama i Fakultetom ćemo napraviti jedan prijedlog mjera koji će Grad, nadamo se, usvojiti i onda koristiti za pomoć siromašnim građanima", najavila je Ivana Rogulj iz Društva za oblikovanje održivog razvoja.

Cilj je u budućnosti, kroz sveučilišni kurikulum omogućiti studentima raznih tehničkih znanosti da svojim radom pridonesu dobrobiti zajednice.

A posjet kućanstvu je zapravo ulazak u situacije u kojima studenti mogu primijeniti svoje znanje tako da je učenje obostrano.

Prihvaćanjem korisnih savjeta kako pravilno održavati energetsku učinkovitost kućanstava može se uštedjeti i do stotinjak kuna mjesečno na računima, piše HRT.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ako oni ne uspiju Hanžeković će svkako pomoći.

New Report

Close