Oko 50.000 kućanstava u Hrvatskoj moglo bi ostati bez plina?

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2022. u 07:52
Foto: Antonio Jakus/PIXSELL

“Ako GPZO-u prijeđe 50.000 novih korisnika, to GPZO ne može izdržati. Pet tisuća korisnika da, a 50.000 korisnika ne može jer GPZO po šest puta većoj cijeni mora kupiti plin, a smije ga prodati samo po zakonski reguliranoj cijeni”, ističe zagrebački gradonačelnik.

Na mukama je 50-ak tisuća kućanstava diljem Hrvatske kojima dosadašnji opskrbljivači plinom otkazuju ili poskupljuju usluge te ih upućuju na Gradsku plinaru Zagreb Opskrba koja je na njihovu području opskrbljivač u javnoj usluzi. Da zasad nema rješenja za te zahtjeve, potvrdio je i zagrebački gradonačelnik na redovitoj konferenciji za novinare.

Na adrese tisuća korisnika plina u Samoboru tijekom srpnja došlo je pismo privatnog tržišnog opskrbljivača u kojem stoji da u listopadu prestaju s distribucijom plina. Upućuju ih da se prebace na opskrbljivača u javnoj usluzi, u ovom slučaju Gradsku plinaru Zagreb opskrba, piše HRT.

“Da, ako se želim prebaciti, nema problema, raskinut ćemo ugovor i prelazimo drugom opskrbljivaču. E sad, kojem drugom dobavljaču”, pita se Zlatko Homen iz Samobora.

“Gradska plinara Zagreb opskrba ima dovoljno plina za oko 300.000 kućanstava. Za novih 50 tisuća korisnika ga nema. Jednostavno zato što se veće količine nisu mogle kupovati zbog penala koje bi naslijedili ako se plin ne potroši”, kaže zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Ako GPZO-u prijeđe 50.000 novih korisnika, to GPZO ne može izdržati. Pet tisuća korisnika da, a 50.000 korisnika ne može jer GPZO po šest puta većoj cijeni mora kupiti plin, a smije ga prodati samo po zakonski reguliranoj cijeni”, ističe zagrebački gradonačelnik.

Ljudi kažu da zagrebačka plinara ne obrađuje njihove zahtjeve

O problemu korisnika koji bježe od privatnih dobavljača, tvrdi gradonačelnik Tomašević, Hrvatska energetska regulatorna agencija bila je obaviještena prije 12 mjeseci.

“Tada su opskrbljivači i distributer upozoravali Heru na moguće probleme ako dođe do velike razlike između tržišne cijene plina i zakonski regulirane cijene plina. A ta razlika je sada šest puta i s nejasnim predviđanjima kako će to biti u budućnosti”, kaže Tomašević.

Dio korisnika koji se želi prebaciti na zagrebačku plinaru tvrdi kako se njihovi zahtjevi ne obrađuju, unatoč zakonskoj obvezi. Potvrđuju to i iz samoborske tvrtke Energo metan koja izlazi iz plinskog posla i svojim uskoro bivšim korisnicima želi ubrzati prelazak drugom dobavljaču pa zahtjeve šalje u njihovo ime.

“Došlo je do prestanka procesiranja tako dostavljenih zahtjeva. Ubrzo smo dobili dopis GPZ-Opskrba d.o.o. u kojem se osporava valjanost tako dostavljenih zahtjeva uz obrazloženje da su oni pokrenuti od strane Energo metana d.o.o., a ne od krajnjih kupaca”, priopćeno je iz Energo metana.

Zagrebački gradonačelnik navodi kako se o rješavanju problema razgovara i s resornim ministrom, a pomoć očekuje i od vlade jer kućanstva, kaže, ne smiju ostati bez plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close