Distributeri plina u panici: Sustav će se urušiti, uzalud apeliramo

Autor: Marija Brnić , 30. kolovoz 2022. u 07:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Branša strahuje da će njihovi problemi ostati po strani zbog drame u najvećoj naftnoj kompaniji.

Činjenicu da su na javnoj pozornici sva svjetla trenutno usmjerena prema Ini i aferi sa štetnim ugovorima dodatno je zakompliciralo ionako krajnje neizvjesnu situaciju kod distributera plina koji već gotovo mjesecima od Vlade traže pomoć jer im prijeti propast.

Neodgovorene molbe

Još potkraj prošle godine prvi put su se obratili resornom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, te regulatoru HERA-i, preko Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri HGK. Tražili su izmjenu Mrežnih pravila plinskog distribucijskog sustava, kojim im je HERA prošle jeseni propisala da od 1. srpnja ove godine plin za nadoknadu tehnoloških gubitaka kupuju na tržišnim principima, umjesto da ga nabavljaju iz količina plina javne opskrbe i reguliranim cijenama po kojima se odvija prodaja kućanstvima i kupuju ga od onih opskrbljivača koji su u obvezi javnog sustava. Osim što su cijene enormno porasle i to ne mogu već s tog osnova isfinancirati, problem predstavlja i nemogućnost utvrđivanja potrebnih količina plina koje će se na kraju iskazati kao gubitak plina. Kako objašnjavaju riječ o tehnološkim gubicima i ovise o potrošnji plina i funkcija su isporučenih količina, te nastaju kao rezultat nemogućnosti apsolutno točnog mjerenja i propuštanja, što ovisi i starosti distribucijskog sustava. Ti se gubici razlikuju od distributera do distributera, no iznose manje od 3 posto distribuiranih količina plina na pojedinom području. Uz sve to, suočavaju se i s nedostatkom interesa opskrbljivača da im ponude plin. Stoga su proteklih mjeseci kucali na sva vrata nudeći više mogućih rješnja kako bi se riješio problem i osiguralo funkcioniranje distribucijskog sustava za iduću plinsku godinu. No, dogovora i rješenja još nema, zbog čega se distributeri danas hitno sastaju kako bi uputili zadnji apel Vladi i HERA-i.

Upozoravali još na 80 eura po MVh

“Prve dopise slali smo još dok se cijena plina na tržištu kretala oko 80 eura po megavatsatu, a sada je prešla 300 eura. Stoga nam nakon svih dopisa i sastanaka održanih u HERA-i i Ministarstvu gospodarstva još od početka ove godine, na kojima je upozoravao na ovu problematiku i danih više prijedloga mogućih rješenja ovih problema ne preostaje drugo nego postupiti prema odgovoru HERA-e iz travnja i podnijeti zahtjeve za izvanrednu reviziju tarifa za distribuciju plina”, kažu u Udruženju distributera. Što bi to značilo? Prema trenutnim cijenama plina, one bi trebale biti najmanje dvostruko veće, a to će lančano rezultirati i povećanjem cijena plina svim krajnjim kupcima. Drugim riječima, pomoć za ublažavanje rasta cijene plina koju se u Vladi priprema u okviru novog paketa mogla bi biti dovedena u pitanje, jer bez osiguranja distribucijskog sustava neće biti niti isporučenog plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close