Odvjetnici: Nećemo blagajne, nismo frizeri!

Autor: Danijela Jozić / VLM , 08. siječanj 2013. u 22:00
Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore/PIX

Namjera Komore, tvrde, nije izbjegavanje plaćanja poreza već žele, po pitanju fiskalizacije, isti tretman kao i njihove kolege u Europskoj uniji.

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) zatražila je od Ustavnog suda da razmotri ustavnost Zakona o fiskalizaciji u dijelu koji se tiče odvjetničkih usluga.

Robert Travaš, predsjednik HOK-a, rekao je u utorak za tportal.hr kako ovim prijedlogom namjera Komore nije izbjegavanje plaćanja poreza već da odvjetnici žele da ih se po pitanju fisklizacije tretira kao i njihove kolege u Europskoj uniji. Prema Travaševim riječima, niti jedna članica Unije ne poznaje fiskalne blagajne u odvjetništvu jer to nije gospodarska djelatnost."Mi smo posebna neovisna služba definirana člankom 27. Ustava Republike Hrvatke. Odvjetnici nisu gospodarska djelatnost kao ugostitelji ili frizeri", kaže Travaš.Odvjetnici bi, kako to propisuje Zakon o fiskalizaciji, posebne blagajne trebali uvesti od 1. travnja. Predsjednik odvjetničke komore se, međutim, nada da će Ustavni sud čim prije razmotriti njihov prijedlog.

Odvjetnici su uoči primjene novog zakona upozorili i da će se uvođenjem fiskalnih kasa u njihovim uredima kršiti odnos povjerljivosti s klijentima. Iz Ministarstva financija su dosad dobili samo jedan dopis u kojem ih se uvjerava da do toga neće doći. "Djelomično se čak i možemo složiti, jer se na fiskalnom računu ne mora upisati ime klijenta i vrsta usluge. Ali i premijeru i ministru financija poslana su pisma Europskog savjeta odvjetničkih komora i Međunarodne unije odvjetnika u kojima ih se upozorava da fiskalizacija nije spojiva s odvjetničkom djelatnošću. Na njih nismo dobili nikakav odgovor, niti smo dobili poziv na razgovor', poručio je u utorak predsjednik HOK-a. 

Komentari (12)
Pogledajte sve

Ako ova ekipa ne bude o obvezi da ima fiskalne kase onda nitko u ovoj državi ne treba ništa više plaćati.

Gledajte mi smo švercerska država od davnina i ljudi jednostavno to prihvaćaju kako je tako je.E za to promjeniti treba dati primjer.Evo odvjetnici to ne žele i priznaju to javno i nije ih sram a iz njihovi redova dolaze tužitelji,suci.Svim onima koji imaju posla s njima moja iskrena sućut ( za njihove muke ).

To su odvjetnici neka viša kasta. Ne priliči njima tipkati tamo neke račune. Zar netko još sumlja u njihovu gradansku lojalnost. Što će njih neki inspektorčići provjeravati kao običnu raju. Da sam ja ministar prvi bi mi bili na piku. Nemaš fiskalnu blagajnu ili ne izdaš račun, zatvorena ti je tvrtka, naplaćena kazna pa ti pjevaj borbene. Tako se vodi država u ovakva vremena a ne da svaka spodoba opali ministra ili premijera po ušima kako mu se digne.

jeste,jeste frizeri a zasto nikada ne izdajete račune a sume su vam zastrašujuće

New Report

Close