Odobreno 860.700 e-propusnica?! Gubi li se svaki smisao njihova uvođenja?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2020. u 13:32
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Premda je ministar unutarnjih poslova barem desetak puta apelirao na građane da ne traže propusnice ako im nisu nužne jer se, logično, počinje gubiti svaki smisao njihova uvođenja (ograničenje kretanja radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom), doista impresivni broj građana očito ima veliku potrebu ići van granica svoje općine ili grada. Evo podataka.

Sustav “e-Građani” zbog sve veće potrebe i slijedom epidemije koronavirusa koristi 934.762 korisnika, a samo u razdoblju od  1. do 8. travnja broj korisnika narastao je za više od 80.000, izvijestili su iz Ministarstva uprave te dodali da je putem sustava e-Propusnica odobreno njih više od 860.700.

“Budimo odgovorni, ostanimo doma i iskoristimo mogućnosti koje nam pruža sustav e-Građani”, poručili su u petak iz Ministarstva.

Uz povećanje korisnika, sam sustav postao je bogatiji i za dvije nove e-usluge te ih ukupno ima 72.

Fina je razvila uslugu “e-Blokade” koja građanima omogućuje uvid i preuzimanje podataka iz njihovog Očevidnika neizvršenih osnova za plaćanje te preuzimanje slika dokumenata osnova za plaćanje koje su evidentirane u Fini.

Također, Agencija za obalni linijski pomorski promet putem usluge “Otočna iskaznica” korisnicima omogućuje podnošenje e-zahtjeva za izdavanje otočne iskaznice za osobu i vozilo, uvid u aktivne iskaznice te pregled putovanja i podnesenih zahtjeva.

Što se tiče sustava “e-Propusnica”, od uspostave je dosad odobreno više 860.700 propusnica, a preko 34.000 zahtjeva je odbijeno.

“U izrazito kratkom roku su povezana nadležna tijela i sustav umjesto vas povlači dokumente i provjerava ih. Vođeni ovim iskustvom snažno ćemo nastaviti dalje u digitalizaciji javne uprave”, rekao je ministar uprave Ivan Malenica.

Ministarstvo je navelo još neke od brojnih usluga koje građanima olakšavaju komunikaciju s tijelima javne vlasti, kao i ostvarivanje njihovih prava.

Od prijave novorođenčeta i e-Dnevnika do uvida u laboratorijske nalaze i teprapije

Uslugom “e-Novorođenče” roditeljima se omogućava prijava rođenja djeteta putem interneta iz vlastitog doma, pri čemu roditelji trebaju posjedovati elektroničku osobnu iskaznicu i čitač pametnih kartica. Prijavom rođenja djeteta roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti potrebni zapisi iz evidencija, uvjerenja, potvrde, poveznice i obavijesti.

 

Građani mogu podnijeti i zahtjev za izdavanje vozačke dozvole i putovnice, imati uvid u Matične knjige, u izabranog liječnika, laboratorijske nalaze, terapije i drugo. Nadalje, građani mogu provjeriti i ocjene svog djeteta u školi unutar usluge e-Dnevnik, kao i dugi niz usluga koje su dostupne na web stranici https://pretinac.gov.hr/.

Također, Ministarstvo uprave komunicira s Ministarstvom zdravstva oko digitalizacije usluga te spajanja na sustav e-građani.

Uskoro i nove e-usluge

Uz to, Ministarstvo uprave najavljuje da kroz nadolazeće razdoblje građani mogu očekivati nekoliko novih e-usluga poput  “e/m Potpis i e/m Pečat”, “e-Poslovanje” te “e-Pristojbe” pomoću kojeg građani više neće morati ići na kiosk ili u poštu po biljege i taksene marke, već će ih platiti POS uređajem ili internet bankarstvom.

Detaljne upute o pristupu i korištenju usluga u sustavu e-Građani mogu se pronaći na poveznici Središnjeg državnog portala, a o korištenju elektroničke osobne iskaznice (eOI) na portalu eOI.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close