Odlične vijesti za radnike u ovoj djelatnosti: Rasti će im plaće

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2022. u 10:35
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Novi kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. travnja 2022. do 31. prosinca 2023.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Hrvatska udruga poslodavaca u utorak su izvijestili da je sklopljen novi kolektivni ugovor kojim će se minimalne bruto plaće zaposlenih u toj djelatnosti povećati od 5 do 12 posto, a ugovorena su i druga materijalna prava zaposlenih iznad zakonski propisanih, piše Slobodna Dalmacija.

Povećanje bruto plaća bez dodataka zaposlenima u ugostiteljstvu dogovoreno je u četiri razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 5 posto do najvišeg od 12 posto.

Tako je za prva dva razreda tj. za jednostavne i manje zahtjevne poslove, poput onih čistačice, spremačice, servira, portira, nosača prtljage, sobarice te pomoćnih konobara, kuhara, recepcionara, slastičara i sličnih osigurano povećanje bruto plaće za 10, odnosno 12 posto.

Za konobare, kuhare, slastičare, recepcionare, konobare specijaliste, kuhare specijaliste, koji pripadaju u druga dva razreda gdje su zahtjevniji i vrlo zahtjevni poslovi osigurano je povećanje bruto plaće za 6, odnosno 5 posto.

Novi kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. travnja 2022. do 31. prosinca 2023., dok se nove minimalne bruto plaće primjenjuju od 1. lipnja 2022. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close