‘Povjerenik za investitore’ non stop na usluzi ulagačima

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2014. u 09:16
Foto: Thinkstock

Na rapolaganju je stranim, ali i domaćim investitorima u slučaju bilo kakvih problema s domaćom birokracijom, ishođenjem dozvola, tumačenjem poreznih pravila i sličnih problematika.

Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova i koordinator Povjerenstva za internacionalizaciju gospodarstva Hrvatske potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju kako će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odrediti  jednog zaposlenika iz sektora „gospodarske diplomacije“ koji bi trebao komunicirati s investitorima. Također će biti na rapolaganju stranim, ali i domaćim investitorima u slučaju bilo kakvih problema s domaćom birokracijom, ishođenjem dozvola, tumačenjem poreznih pravila i sličnih problematika.

Naime, na taj potez su se odlučili nakon razgovora s predstavnicima uprava nekoliko hrvatskih tvrtki  u vlasništvu stranih kompanija, koje su proizvodno i izvozno orijentirane. Klisović objašnjava kako su se odlučili dati ovlast jednoj osobi u Ministarstvu vanjskih poslova koju će investitori zvati ako se suoče s nekim problemom koji ne mogu riješiti. Napominje i da su djelomično iskoračili iz uobičajenog programa rada gospodarske diplomacije, ali i objašnjava kako je sve usklađeno s drugim ministarstvima i državnim agencijama.

Također, povjerenik za investitore, je na raspolaganju 0 do 24 sata. Ako nakon njegove „intervencije“ državna ili lokalna tijela ne riješe probleme, tada će „povjerenik“ alarmirati Klisovića ili u krajnjem slučaju ministricu Pusić koja bi na užem kabinetu Vlade predstavila "sporni" problem kako bi se pokušalo pronaći rješenje.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Gledah ovog Joška neki dan u Dnevniku pa nemrem vjerovat! Čovjek se muči u komunikaciji (vjerojatno ima procesor 286 koji prolazi u miljeu političara). Kako samo prvi bira prvoga, posrednici će biti vjerojatno 15-orazredna ekipa i naravno iz mafijaško-reketarske stranke! [emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh]

Po meni je nebitno hoce li biti iz SDP ili HNS. Bitno je da bude drugarica ne starija od 25 godina sa dobrim sisama i prknom i da stvarno bude ulagačima 24 sata non stop na usluzi. Biti ulagač u Hrvatskoj je iznimno stresno jer nikad ne znas sto te može zaskočit tako da drugarica mora radit na otklanjanju stresa ulagača permanentno,a nema boljeg otklanjanja stresa od izvlačenja otrova na donjoj špini.

Znači li ovo da se mito sada daje samo sekretaru, a onda se on brine o pravilnoj raspodjeli svim zaslužnim i svojoj političkoj stranci ili će se i dalje mito davati na svim razinama, kao i do sada?

Svim investitorima se odmah pali alarm čim im politika mora dodijeliti sekretara po službenoj dužnosti. Svatko pametan zna što to znači – nepostojanje privatnog poduzetništva i funkcioniranje biznisa isključivo po netransparentnim političkim linijama, a to onda opet znači korupciju, pravnu nesigurnost, nepotizam i stotine birokratskih zapreka. Da ne govorimo o latentnoj opasnosti da vaš sekretar ili njegovi nadređeni jednog dana zaglave u zatvoru i povuku vašu investiciju skupa sa sobom u provaliju. Ovakva priopćenja samo potvrđuju da u Hrvatskoj ne vlada ni poduzetnička, ni investicijska klima, a umjesto da se cijeli proces debirokratizira i učini transparentnim, u sustav se uvodi nova birokracija i novi “posrednici”.

New Report

Close