Od ponedjeljka nova pravila na cestama, vozačima prijeti kazna od 300 kuna

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2022. u 10:00
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Mnogima ova promjena s paljenjem dnevnih svjetala neće baš značiti puno jer mnogi današnji moderni automobili ionako imaju tvornički ugrađena dnevna svjetla koja se pale čim okrenete ključ za paljenje motora.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da u razdoblju zimskog računanja vremena, odnosno od 1. studenoga do 31. ožujka, vozač ima obvezu da na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća, te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja iznesenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna. Mnogima ova promjena s paljenjem dnevnih svjetala neće baš značiti puno jer mnogi današnji moderni automobili ionako imaju tvornički ugrađena dnevna svjetla koja se pale čim okrenete ključ za paljenje motora. Čak i među onima koji imaju starija vozila bez dnevnih svjetala ima mnogo savjesnih vozača koji imaju upaljena svjetla na svojim vozilima tijekom cijele godine radi osobne, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Komentirajte prvi

New Report

Close