Od ponedjeljka COVID potvrde trebaju i pacijentima: Pojašnjeno u kojim slučajevima i kome ćete ih morati pokazati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. listopad 2021. u 13:45
Foto: Davorin Visnjic

Od ponedjeljka u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj, svaki zaposlenik mora imati EU digitalnu covid potvrdu te posjetitelji i pratnja pacijentima.

“Pacijentima ostaju jednake mjere kao i do sada, onima kojima je potrebna hospitalizacija ili dijagnostičko-terapijski zahvat koji generira aerosol potreban je dokaz o imunosti na COVID-19 ili negativan nalaz testa koji je uz uputnicu besplatan, a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike prolaze dosadašnje mjere zaštite”, priopćili su u nedjelju iz Ministarstva zdravstva.

Od ponedjeljka COVID potvrdu moraju imati pacijenti koji dolaze na hospitalizaciju, na zahvate koji šire aerosol, kao što je recimo gastroskopija, pratnja pri porođaju, roditelji koji su u bolnici s djetetom, ili osobe u pratnji pacijenta.

U pandemiji su se do sada za te zahvate nosile liječničke potvrde o preboljenju ili cijepljenju, a sada vrijede i COVID potvrde. Ipak, ne trebaju vam ni one ni testiranje za većinu kontrola, rendgena ili na hitnoj pomoći.

“Normalno za sve hitne stvari se može doći bez ikakve potvrde, tu imamo svemoguće vrste testova, molekularni laboratorij koji je tu par metara dalje i nema problema”, rekao je Mate Lerga, specijalist hitne medicine za Dnevnik.hr.

Ravnateljica Doma zdravlja centar, izv. prof. dr. med. Antonija Balenović kaže: “U primarnoj zdravstvenoj zaštiti naša vrata su otvorena bez te potvrde. Pacijenti koji dolaze kod svog izabranog liječnika ne moraju.”

Ne moraju nositi potvrde ni kod posjeta svom stomatologu. Ali ako idu na stomatološki zahvat u bolnicu, moraju. Zato je Hrvatska komora dentalne medicine pisala Ministarstvu.

“Ministarstvo će nam odgovorit ponedjeljak, gdje smo naveli razloge jer i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dentalne medicine isto tako se dolazi do nakupljanja aerosola, stvara se aerosol koji je u današnje vrijeme problematičan”, rekao je Žarko Udiljak, savjetnik predsjednika komora dentalne medicine.

Komentirajte prvi

New Report

Close