Od pokvarene perilice do mobinga, po pravnu zaštitu kod osiguravatelja

Autor: Ana Blašković , 13. svibanj 2016. u 07:38
Žarko Fatović, predsjednik Uprave Ergo osiguranja, Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Ergo osiguranje građanima ponudilo policu za nadoknadu troškova pravne zaštite.

Većina se barem jednom našla u situaciji da u strahu od troškova odustane od borbe za svoja prava, neovisno o tome je li posrijedi perilica čiji popravak ne žele priznati u garanciji, sukob sa susjedom oko međe, prometna kazna, mobing ili nešto treće.

Upravo su u tome priliku prepoznali osiguravatelji: nakon tri godine razvoja, Ergo osiguranje lansira novi proizvod, osiguranje od troškova pravne zaštite. Riječ je o klasičnom osiguranju koje pokriva slučaj nastanka pravnih troškova u budućnosti, dakle, kao nijedno osiguranje, ne vrijedi za već nastale događaje. Osiguravatelj nadoknađuje troškove osiguranja pravnih interesa, pravno savjetovanje, zastupanja u postupcima pred državnim tijelima i sudovima te izvansudske sporove. Iznos je ograničen do najviše 100.000 kuna, što je gornja granica prosječne vrijednosti spora u Hrvatskoj. Odvjetnika bira klijent, a u slučaju da ga nema, preporučuje ga osiguranje.

 

70milijuna

kuna premije od neživotnih osiguranja očekuje Ergo osiguranje u 2016. godini

To inovativno osiguranje pokriva dva područja: privatni život, pravne troškove vezane uz imovinu, obitelj te radno pravo, kao i područje prometa i vozila. U prvom koraku bit će namijenjeno samo fizičkim osobama, a vrijedit će na području kontinentalne Europe. Koristi bi trebali imati svi uključeni: odvjetnici dobivaju veće tržište, osiguravatelj premiju, a građani lakši pristup pravnoj zaštiti. “Najjeftinija polica stajat će 39 kn mjesečno i uključivat će pokrića vezana uz promet i vozila. Najskuplja godišnje stoji 1350 kuna i pokrivat će sve ostale pravne troškove”, najavljuje predsjednik Uprave Žarko Fatović. Vrijedi istaknuti da ni najskuplja polica ne prokriva područje financijskih ugovora, poput nezadovoljstva ulaganjem u investicijskom fondu. Nije uključen ni spor s bankom oko kredita (pa teoretski ne bi uključio ni slučaj ‘švicarac’), no zato vrijedi za nepoštivanje klijentovih prava, ako banka naplati naknadu koju nije smjela.

Ergo je dio istoimene europske grupe koja je u 2015. imala oko 18 mlrd. eura premijskog prihoda. Domaći osiguravatelj lani je zaračunao 42,8 mil. kuna bruto premije od neživotnih osiguranja, s planom da ove dosegne 70-ak milijuna, a iduće premaši stotinu milijuna, što bi mu osiguralo jedan posto tržišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close