Od manjeg PDV-a na hranu svako kućanstvo trebalo je lani uštedjeti 872 kune, ali nije

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2020. u 13:09
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Država se nadala i da će taj potez povećati domaću poljoprivrednu proizvodnju jer je PDV ciljano smanjivan na svježe namirnice.

Niži PDV na voće, povrće, svježe meso, plodove mora i jaja koji je u primjeni od početka prošle godine trebao je prosječnom hrvatskom kućanstvu u prošloj godini donijeti uštedu od 872 kune, precizno su izračunali u Vladi kad su predstavili paket poreznih izmjena koji je značio da će PDV na spomenute proizvode pasti s 25 na 13 posto.

Spomenuta je hrana trebala biti jeftinija od devet do deset posto, a nedavno objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku o cijenama za prošlu godinu pokazuju da se to nije dogodilo ni u jednoj kategoriji osim voćapiše Novi list.

Cijene voća su lani u prosjeku bile niže za 7,2 posto nego u 2019. godini. Cijena mesa je bila 0,9 posto niža nego godinu dana ranije, ali to je zahvaljujući cijenama u prvih nekoliko mjeseci kad su trgovci na akcijama nudili i do 30 posto jeftinije proizvode, poput svježe piletine. Povrće je u 2019. godini zadržalo istu cijenu kao i godinu dana ranije, odnosno u prosjeku je bilo skuplje 0,8 posto, a više su i to za 1,1 posto i cijene ribe i plodova mora.

Država se nadala i da će taj potez povećati domaću poljoprivrednu proizvodnju jer je PDV ciljano smanjivan na svježe namirnice. Prve procjene kažu da je vrijednost outputa poljoprivredne djelatnosti, odnosno ukupne poljoprivredne proizvodnje u prošloj godini bila 17,2 milijarde kuna što je 0,7 posto manje nego godinu dana ranije. Tako je, primjerice, proizvodnja jabuka pala za čak 31,5 posto u odnosu na 2018. godinu, 30 posto je pala proizvodnja krušaka, 35 posto oraha, 27 posto višanja i trešanja, 35 posto proizvodnja šljiva. Rasla je proizvodnja lješnjaka, mandarina, smokava i jagoda.

Što se tiče povrća, manje se proizvodilo kupusa, cvjetače, rajčice, paprike, svih vrsta salate, luka, poriluka, a rasla je proizvodnja mrkve, cikle, graha i mahuna.

Koristi od smanjenja PDV-a naravno imali su uvoznici. Podaci DZS-a kažu da je u Hrvatskoj u prošloj godini uvoz hrane i živih životinja bio vrijedan 20,535 milijardi kuna, odnosno da je rastao za 2,2 milijarde kuna što je rast od 11,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close