Od Danaca učiti kakva je snaga gradova

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 15. listopad 2017. u 21:59
Finn Mortensen, direktor danske državne agencije State of green, govorio o zelenim projektima IVO ČAGALJ/PIXSELL

Lokalne jedinice u toj zemlji imaju visoku autonomiju raspolaganja novcem u cilju razvoja.

Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj u petak je u zagrebačkom hotelu Dubrovnik organiziralo konferenciju posvećenu pametnim jedinicama lokalne samouprave i energetski učinkovitim industrijama. Ostvareno je to u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova i Udrugom općina jer je razmjena međunarodnih znanja i praksi upravo ono što doprinosi globalnom rastu i razvoju, istaknuto je prilikom otvorenja. 
Danski veleposlanik u Hrvatskoj Christian Thorning, koji je na dužnost stupio u srpnju, izrazio je zadovoljstvo suradnjom Hrvatske i Danske te naglasio važnost suradnje između vlasti, obrazovnih institucija i šire zajednice.

“Zagreb je jako lijep grad koji odiše kulturom i poviješću, a posebno mi se sviđa što sam ovdje primijetio ekološku svjesnost već na primjeru odvojenog prikupljanja otpada. Okretanje konceptu pametnih gradova višestruko je isplativo i što je najvažnije, udovoljava globalnim ciljevima UN-a o održivom razvoju”, komentirao je za Poslovni dnevnik. 
 Gradonačelnik općine Albertslund iz predgrađa Kopenhagena Steen Christiansen predstavio je tu prvu 100 posto ekološki certificiranu općinu u Danskoj, potpuno posvećenu obnovljivim izvorima (OIE).

“Sve grane lokalnih vlasti i lokalnih institucija ekološki su certificirane prema europskom EMAS standardu. Oko 28 tisuća stanovnika razmišlja globalno, ali djeluje lokalno, stvarajući time pozitivnu energiju karakterističnu za ovaj grad. Sve to i još mnogo toga čini Albertslund ne samo održivim predgrađem Kopenhagena već i ugodnim mjestom za život”, poručio je Christiansen.

Među bitnim detaljima kada se govori o Danskoj navedeno je i da je već desetljećima okrenuta prema OIE te da im je cilj do 2050. postati zemljom s nultom emisijom stakleničkih plinova. Već sada su na polovici toga puta i bez obzira na stabilan rast različitih industrija, danska razina proizvedenog ugljičnog dioksida iz godine u godinu opada.

Kao jedna od značajnih karakteristika istaknuta je teritorijalna raspodjela ove države, odnosno podjela na pet regija i ukupno 98 općina koje uživaju visoku autonomiju u donošenju odluka i raspolaganju općinskim novcem.

Također, zdravstvena skrb u svakoj od njih pod nadležnošću je lokalnih vlasti, što omogućava i da se raspoloživim resursima raspolaže u skladu sa stvarnim potrebama zajednice. Održano je i nekoliko panel diskusija te su na prvoj u nizu uz Christiansena sudjelovali i predstavnici Ludbrega, Rijeke te Zagreba. Tom je prilikom istaknuto da je Rijeka postala sinonimom za hrvatske pametne tehnologije, dok Zagreb upravo dovršava svoju Smart City strategiju čime je nadomak otvorenju velikog i značajnog poglavlja svoje budućnosti.   

Komentirajte prvi

New Report

Close