Od 1. siječnja euri će biti dostupni na 70 posto bankomata

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2022. u 10:27
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je izvijestio kako je do sada otkovano 347 milijuna komada kovanica, odnosno 83 posto ukupne količine.

Pripreme za uvođenje eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. idu bez ikakvih problema i prema planu, istaknuto je u srijedu na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Sve pripreme za uvođenje eura teku normalno, naglasio je premijer Andrej Plenković, navodeći i kako će građani od 1. prosinca u svim bankama, Fini i poštama moći kupiti dva početna paketa eurokovanica s hrvatskim motivima. Početni paket sadrži 33 kovanice svih apoena.

Ministar financija Marko Primorac je izvijestio kako je u procesu usklađivanja zakonodavstva s uvođenjem eura od 70 zakona, čija je izrada i donošenje planirano ove godine, do sada doneseno 68 zakona, dok su dva zakonska prijedloga u proceduri Hrvatskog sabora te će biti doneseni do kraja godine.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je izvijestio kako je do sada otkovano 347 milijuna komada kovanica, odnosno 83 posto ukupne količine. Do Božića će biti otkovano 420 milijuna kovanica, istaknuo je. Predopskrba banaka eurima počela je u listopadu i još traje, a do sada je bankama isporučeno tri četvrtine novčanica i kovanica od onoga što je planiramo, naglasio je Vujčić.

Intenzivira se, rekao je, i povlačenje kuna iz optjecaja, pa je od sredine kolovoza do sada vrijednost kuna u optjecaju smanjena za devet milijardi kuna. Isto tako banke provode brojna operativna testiranja, pa Vujčić ne očekuje nikakva negativna iznenađenja. Po podacima koje je iznio, od 1. siječnja bit će operativno 2700 bankomata, što je 70 posto od svih bankomata u državi, a preostalih 1300 bankomata bit će operativno do 15. siječnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close