Od 1. lipnja 160.000 Zagrepčana besplatno će se moći voziti javnim prijevozom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2024. u 09:47
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gradonačelnik je vijest za koju je rekao kako vjeruje da će razveseliti sve starije sugrađane grada Zagreba, novinarima rekao prije posjeta domovima za starije osobe Ksaver i Peščenica, u povodu Uskrsa.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u srijedu da će od 1. lipnja svi građani stariji od 65 godina u gradu Zagrebu imati besplatan javni prijevoz koji će se financirati iz gradskog proračuna.

“Za njih ćemo omogućiti besplatan javni prijevoz onako kako su to napravili već mnogi drugi europski glavni gradovi. Takva je situacija u Lisabonu, takvu mjeru imaju i u Madridu, Ljubljani, Pragu, Budimpešti. I tim europskim gradovima priključit će se i grad Zagreb”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević. 

Riječ je o izmjeni Odluke o socijalnoj skrbi, a jedan od najbitnijih elemenata te izmjene Odluke je izmjena pravila vezanog uz besplatan javni prijevoz za starije osobe. Tomašević je najavio da će tu izmjenu Odluke u petak poslati na javno savjetovanje, a kasnije će ići na sjednicu Gradske skupštine te vjeruje da će je Gradska skupština podržati. Tako bi 1. lipnja svi građani stariji od 65 godina mogli ostvariti svoje pravo na besplatan javni prijevoz koji će se financirati iz gradskog proračuna. 

Objasnio je da je jedna od ključnih mjera borbe protiv socijalne isključenosti starijih osoba subvencioniranje javnog prijevoza od strane Grada Zagreba.

Podsjetio je da su prošle godine povećali cenzus za umirovljenike “kako bi što više njih upalo u mjeru gdje im se plaća besplatan javni prijevoz”. Tim povećanjem cenzusa su obuhvatili još oko 20.000 starijih građana kojima Grad Zagreba pokriva besplatan javni prijevoz iz proračuna.

“Ovom Odlukom o socijalnoj skrbi ćemo to omogućiti za sve starije od 65 godina u gradu Zagrebu. Znači, svi stariji od 65 godina u gradu Zagrebu će imati besplatan javni prijevoz koji će se subvencionirati iz gradskog proračuna. To je dodatnih 100.000 ljudi, to je ukupno gotovo 160.000 građana grada Zagreba, konkretno 158 i pol tisuća. Za usporedbu, cijela populacija cijelog Splita je oko 160.000 građana”, istaknuo je Tomašević. 

Gradonačelnik je vijest za koju je rekao kako vjeruje da će razveseliti sve starije sugrađane grada Zagreba, novinarima rekao prije posjeta domovima za starije osobe Ksaver i Peščenica, u povodu Uskrsa. Rekao je da će korisnicima domova podijeliti pakete različite prigodne hrane i higijenskih potrepština, znači nešto što će im svakodnevno dobro doći. Gradonačelnik Tomašević je u posjetu domovima bio sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom.

Komentirajte prvi

New Report

Close