Obustavlja se isplata 50.000 mirovina

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2013. u 11:28
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Bez mirovine za listopad moglo bi ostati oko 50.000 umirovljenika. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obustavio je isplatu mirovina za taj mjesec korisnicima koji nisu dostavili osobni identifikacijski broj – OIB, piše Večernji list.

Bez mirovine za listopad moglo bi ostati oko 50.000 umirovljenika. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obustavio je isplatu mirovina za taj mjesec korisnicima koji nisu dostavili osobni identifikacijski broj – OIB, piše Večernji list. Riječ je o 5400 umirovljenika iz Hrvatske te oko 46.000 korisnika mirovine iz inozemstva koji u trenutku ostvarivanja mirovine OIB nisu imali jer tada nije postojao ili im nije dodijeljen jer ne žive u Hrvatskoj.

– Nedostavljanje OIB-a nije dovoljan razlog za obustavu isplate mirovine. Ne treba ljude kažnjavati. Porezna je mogla dodijeliti OIB po službenoj dužnosti – smatra Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika. U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava neslužbeno doznajemo da Zavod za mirovinsko osiguranje nije mogao od Porezne po službenoj dužnosti zatražiti OIB korisnika jer nemaju ni JMBG.

Nakon upozorenja Zavoda svega nekoliko stotina korisnika mirovina iz inozemstva OIB je dostavilo. Isto je učinilo i oko 2500 korisnika iz Hrvatske od njih 5400 koji su to trebali učiniti.

Sve to, tvrdi izvor iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, otvara sumnju da su te mirovine koristili mnogi koji na to nisu imali pravo, ko i da među korisnicima ima i određen broj umrlih čije je mirovine nakon njihove smrti, a koje se isplaćuju na račune stranih banaka, podizao netko drugi. Zbog toga će se, doznajemo, u cijelu priču uključiti i policija te DORH koji će u idućih 15 dana provjeravati što se dogodilo sa 2000 korisnika mirovina iz Hrvatske koji još nisu dostavili OIB.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Savjetujem Mirandu da svim penzionerima obustavi isplatu mirovine.Penzioneri su najvece zlo za hrvatski proracun.


…..junačine sa stranim državljanstvom..? Pa, je si ti pijan…?

***čuj stara, 42 000 mirovina Hrvatska država isplaćuje svaki mjesec nekima u Republici Srbiji, evo pitaj idući put na sjednici svog lokalnog SDP-a, nakon točke devalavacija kune

…..junačine sa stranim državljanstvom..? Pa, je si ti pijan…?

***mene samo zanima, a čujem da se isplaćuje 42 000 mirovina u Srbiju, e mene zanima kak će te junačinesa stranim državljanstvom poslat OIB u poreznu upravu?… ili je kvaka 22 u tome kako dati 42 000 četnika hrvatski OIB i faktički i pretvoriti u državljane Hrvatske

New Report

Close