Objavljeno koliko bi nas mogao koštati novogodišnji odojak. ‘To je sramotno’

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2023. u 13:58
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Samodostatnost svinjskog mesa tek je nešto malo iznad 50 posto.

Do sada je zbog afričke svinjske kuge eutanazirano oko 2,5% ukupnog broja domaćih svinja. Hrvatska godišnje uveze oko 120 000  tona svinjskog mesa vrijednog 250 milijuna eura. Potražnja je u nas velika cijele godine, posebno u prosincu, prije blagdana, pa se mnogi boje da bi uskoro moglo doći do daljnjeg rasta cijena, ali i nestašice svinjetine, piše HRT.

Po potrošnji svinjetine u samom smo europskom vrhu. Na godinu u prosjeku pojedemo 42 kilograma svinjetine. Ipak, zbog rasta cijena meso nam je rjeđe na tanjuru i 40 posto građana kupuje manje mesa.

“Lani je prasetina bila tri i pol kune žive vage, a sada je 5,6, eura, pa se vi mislite”, “Sedam eura i skoro osam za odojka, to je sramotno”, “Kako su neki tvrdili, bit će jastozi jednako skupi kao i prasetina”, komentari su nekih građana.

Samodostatnost svinjskog mesa tek je nešto malo iznad 50 posto. Na godinu uvezemo svinjskog mesa u vrijednosti od 250 milijuna eura.

“Vjerojatno ima nekih tržišnih poremećaja kod nekih privatnih tržnica, na mesnicama, ali u pravilu nestašica nema”, izjavio je Branko Bobetić, predsjednik Croatiastočara.

“Svinjsko meso ima tu karakteristiku da ga se može zamrzavati i koristiti kasnije, tako da do značajnijih poremećaja na tržištu neće doći, a vjerojatno ni do rasta cijena”, ustvrdio je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Više cijene svinjetine u prosincu?

Uvozna cijena svih kategorija svinjskog mesa u prvih sedam mjeseci bila je viša za 40 posto u odnosu na prošlu godinu. No, što zbog uvoza, što zbog afričke svinjske kuge moguć je rast tih cijena i u prosincu.

“To se stvarno nikada ne zna, pogotovo pred Božić”, kaže Ivica Šikač, mesar iz Bjelovara.

“Malo se nekada desi da cijene odu gore pred blagdane zato što nekad nema dovoljno, jako nam velike količine trebaju, ali ništa značajno”, rekao je mesar Dario Bešić iz Osijeka.

Pad domaće proizvodnje ove godine možda i 20 posto

Iako su domaći uzgajivači na koljenima zbog afričke svinjske kuge, naročito oni mali, očekuju da će se uzgoj brzo obnoviti.

“Mi procjenjujemo da će dodatan pad u ovoj godini iznositi 20 posto i da će samodostatnost Hrvatske s 50 posto pasti negdje na 35 posto”, rekao je Krešimir Kuterovac, proizvođač i predsjednik Udruge proizvođača svinja.

Trenutačna je prosječna cijena odojka od 5,5 do 6 eura po kilogramu. Prije šest mjeseci bila je čak 10 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close