Obećanje da ne slijede otkazi dokaz je promjene strategije

Autor: Marina Biluš , 01. travanj 2020. u 15:08
Michal Senczuk, predsjednik Uprave Studenca koji je od lipnja 2018. u vlasništvu poljskog fonda Enterprise Investors

U Studencu kažu kako neprodužavanje ugovora o radu koji su regularno istekli nema veze s Vladinim mjerama o očuvanju radnih mjesta koje takvu situaciju ni ne uzimaju u obzir.

U ovom trenutku ne razmatramo strukturna otpuštanja u našoj mreži prodavaonica. Učinit ćemo sve da osiguramo radna mjesta našim zaposlenicima, osim ako se situacija dramatično ne pogorša”.

Tako je Uprava maloprodajnog lanca Studenac, tržišno dominantnog trgovca duž Jadrana, odgovorila na naše pitanje čeka li i druga mjesta i gradove na obali scenarij nalik onom koji se odvija na Braču, gdje dio djelatnika u njihovim tamošnjim trgovima ostaje bez posla, jer im ugovori neće biti produženi, a istekli su s jučerašnjim danom.

Ovakva tvrdnje Uprave koju smo jučer, čim smo dobili njezine odgovore, objavili na portalu Poslovni.hr, vlasti i stanovništvo na lokacijama na kojima posluje Studenac shvatili su kao signal da barem privremeno mogu odahnuti, što je očito iz brojnih poziva koje smo jučer od njih primili.

A da su zbog Studenca uistinu bili zabrinuti dokazuje i službeni apel predstavnika lokalnih vlasti Korčule, Vela Luke, Blata, Smokvice, Lumbarde i Lastova kojim su, poput kolega s Brača, jučer zamolili vodstvo ove kompanije da odustane od, kako kažu, planiranih otpuštanja u tim sredinama.

U njemu lokalni dužnosnici tvrde kako su dobili najave ne samo o neproduljivanju ugovora nekim zaposlenicima Studenca, nego i otpuštanja stalnih djelatnika pod egidom “tehnološki višak”.

Internih najava otkaza je bilo

S obzirom na to da je Poslovni dnevnik iz pouzdanih izvora doznao da se u kompaniji ovih dana uistinu spominjalo otkaze čak i stalno zaposlenima, očitovanje Uprave Studenca da strukturnih otpuštanja ipak neće biti, može se sada shvatiti kao dokaz promjene strategije upravljanja ljudskim potencijalima. Važan je to i pohvalan poslovni, ali i društveni signal, uzmemo li u obzir da je riječ o lancu koji trenutno zapošljava 3238 djelatnika u čak 533 trgovine.

“Pažljivo smo razmotrili apel lokalnih vlasti za kojeg smo, nažalost, saznali s portala kada je objavljen 28. ožujka. Načelnici općina otoka Brača koji su potpisali otvoreno pismo nisu bili upoznati s okolnostima vezanim uz regularni istek ugovora sedmero zaposlenih u Studencu na Braču, o čemu smo ih pismeno obavijestili u nedjelju, 29. ožujka.

Uvijek smo spremni na dijalog, a posebno s predstavnicima lokalne samouprave s kojima inače imamo vrlo korektne odnose”, protumačili su nam jučer u Upravi Studenca u kojem uvjeravaju da nisu neosjetljivi na specifičnu situaciju s kojom se susreću njihovi zaposlenici, a posebno oni čiji ugovori ističu 31. ožujka.

“Zato smo donijeli odluku da ćemo im isplatiti uskrsnice i posebne bonuse za rad u izvanrednim okolnostima koje ćemo isplatiti i ostalim zaposlenicima koji rade u trgovinama i na skladištu, o čemu je već ranije donesena odluka Uprave.

Prioritizirati ćemo eventualne prijave na natječaje djelatnika kojima ugovori ističu 31. ožujka za radna mjesta koja će biti otvorena dođe li do promjene situacije”, stoji u odgovoru. Naravno da smo Upravu upitali je li se kandidirala za neke od mjera pomoći gospodarstvu koje su donesene kako bi se umanjile posljedice krize izazvane epidemijom koronavirusa.

No u Studencu na to kažu kako “neprodužavanje ugovora o radu koji su regularno istekli nema veze s trenutnom situacijom, pa ni s Vladinim mjerama o očuvanju radnih mjesta koje takvu situaciju niti ne uzimaju u obzir”. Ipak da ih aktualna Covid-19 drama nije zaobišla dokazuju odgovorom na naše pitanje zašto su se na poteze koji se tiču djelatnika odlučili u trenutku kada trgovinama korona-krizi unatoč nije onemogućeno poslovanje.

Prioritet je održivost poslovanja

“Naš prioritet je osigurati radna mjesta za sve naše zaposlenike, posebno one s kojima imamo potpisane ugovore o radu na neodređeno vrijeme. Situacija u kojoj se nalazimo je bez presedana u novijoj povijesti i sve se zemlje pogođene ovom krizom u hodu prilagođavaju novim okolnostima uzimajući u obzir različite scenarije, uključujući i onaj u kojem se susrećemo s još težom gospodarskom situacijom. Prioritet svih gospodarskih subjekata, pa i Studenca, je osigurati održivost poslovanja”.

I na kraju, optimistično za sva mjesta na obali u kojima je Studenac među vodećim poslodavcima može se tumačiti i ova tvrdnja njegove Uprave: “Naše investicije u rast i razvoj naše prodajne mreže otvaraju nove mogućnosti za lokalno stanovništvo. Prošle godine otvorili smo 56 novih trgovina i time stvorili 200 radnih mjesta. U svakom trenutku spremni smo odgovoriti na potrebe lokalne zajednice”.

Komentirajte prvi

New Report

Close