O sudbini Sveučilišne bolnice ništa prije 2022. godine

Autor: Marija Crnjak , 03. lipanj 2020. u 22:01
Foto: Boris ŠČitar/VL/PIXSELL

Sklapanje ugovora rezultat je poziva za javnu nabavu kojeg je Ministarstvo zdravstva objavilo još 05. travnja 2019. godine.

Za 18 mjeseci trebali bismo dobiti konačan odgovor je li, na koji način i po kojoj cijeni izvediv projekt revitalizacije nedovršene Sveučilišne bolnice, nakon što je Ministarstvo zdravstva konačno potpisalo ugovor za izradu studije, vrijedan oko osam milijuna kuna bez PDV-a.

Tako je nakon godinu dana, čini se, završila još jedna proceduralna trakavica oko ovog objekta, u ovom slučaju u procesu odabira autora studije. To dakako nema veze sa samim projektiranjem i eventualnom izvedbom objekta bolnice u Blatu, što se može početi provoditi tek s početkom 2022.

Kako su nam potvrdili u Ministarstvu zdravstva, za uslugu izrade studije izvodljivosti za projekt “Izgradnja nacionalne dječje bolnice” u prostoru nedovršene Sveučilišne bolnice na lokaciji Blato u Zagrebu, izabrana je austrijska tvrtka NCE Consulting GmbH & Co KG sa sjedištem u Grazu, a 28. svibnja potpisan je ugovor s odabranim ponuditeljem, te je sukladno Zakonu o javnoj nabavi objavljena obavijest o dodijeli ugovora.

U ovome slučaju ne radi se o Odluci već o Zakonskoj obvezi objave informacije o sklopljenom ugovoru. Također, trajanje ugovora propisano je na 18 mjeseci.

Sklapanje ugovora konačan je rezultat poziva na nadmetanje kojeg je Ministarstvo zdravstva objavilo još 05. travnja 2019. godine u otvorenom postupku javne nabave. Kriterij odabira bila je ekonomski najpovoljnija ponuda, s tim da je cijena ponude donosila 30 posto, odnosno maksimalno 30 bodova, a specifično iskustvo stručnjaka maksimalno 70 bodova.

47

hektara područje je na kojem se prostirala uža parcela bolnice u zagrebačkom naselju Blato

Naime, radi se o vrlo zahtjevnoj studiji koja bi trebala donijeti rješenja vezana za arhitekturu, promet, urbanističko uređenje te medicinsku dokumentaciju, te odgovoriti na dilemu same izgradnje bolnice unutar postojećeg objekta.

Kako doznajemo, na projektu se trebaju angažirati usko specijalizirani stručnjaci koje je teško pronaći u cijeloj Europi.

U postupku nabave zaprimljeno je pet ponuda od kojih je naručitelj tri ocijenio valjanima, te je 12. prosinca 2019. godine donio Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja, upravo austrijskog NCE Consultinga.

Na odluku o odabiru Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave žalio se nizozemski ponuditelj, tvrtka WYG savjetovanje d.o.o. Zagreb koja zastupa WYG International B.V. Iz Amsterdama, te Mreža znanja iz Zagreba. Odluka o odabiru potom je poništena u veljači ove godine, te je DKOM slučaj vratio naručitelju.

Dvije žalbe

Nizozemski ponuditelj, tvrtka WYG International B.V. žalilo se na prvi odabir u prosincu 2019., a potom i u ponovljenom postupku.

Ministarstvo je u ponovljenom postupku. 09. ožujka 2020. godine ponovilo svoju Odluku o odabiru austrijskog ponuditelja NCE Consulting Engineers, na što su se njihovi konkurenti ponovno žalili, osporavajući valjanu primjenu odredbi dokumentacije o nabavi. Ovoga puta prošao je prijedlog Ministarstva da se žalba odbije kao neosnovana.

Kako se navodi u obrazloženju Komisije, žalitelj između ostaloga navodi da je prilikom pregleda i ocjene ponuda izostala pravilna ocjena kriterija za bodovanje ocjena ponude žalitelja, odnosno da nije precizno određen kriterij za bodovanje. Nizozemski žalitelji ukazali su i na povredu načela jednakog tretmana vezanog za bankarske garancije u sklopu natječaja.

Garancije, prema kriterijima, moraju biti u cijelosti prevedene na hrvatski jezik. No odabranoj zajednici ponuditelja bez problema je prošla garancija na njemačkom, dok su iz Stručnog povjerenstva konkurentskoj zajednici iste takve pogreške slali na popravak kao nedopustive.No, neslužbeno doznajemo da se nakon te odluke DKOM-a više nitko ne namjerava žaliti, te se ovaj odabir može smatrati konačnim, kao i ekipa koja će raditi studiju.

8

milijuna kuna bez PDV-a vrijedan je posao izrade studije izvodljivosti izgradnje nacionalne dječje bolnice

Uz austrijskog ponuditelja, četiri petine vrijednosti ugovora odradit će podizvođači, austrijski VAMED Standortenwicklung und Engineering GmbH iz Beča, te dvije domaće tvrtke, Institut IGH te PPP Centar. Usto, temeljem nedavno okončanog javnog poziva za stručno upravljanje investicijom, koja bi se trebala sufinancirati novcem EU fondova, odabrana je tvrtka Plavi partner d.o.o., u vlasništvu Željka Tufekčića, bivšeg dužnosnika Ministarstva financija i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Sveučilišna bolnica je na jednom mjestu trebala pružati uvjete za opći i klinički medicinski rad, sveučilišnu nastavu, znanstvena istraživanja i rad referalnog centra. Kako navodi knjižica Sveučilišna bolnica Zagreb (koju je sama bolnica objavila 1991.), ona je trebala obavljati sve bolničke djelatnosti uz popratne dijagnostičke i polikliničke sadržaje.

Uža parcela bolnice prostirala se na 47 hektara, a u tom prostoru bilo je predviđeno 1100 kreveta za pacijente, 90 kolijevki za novorođenčad te je najavljeno zapošljavanje između 2993 i 3735 djelatnika (većinom medicinsko i paramedicinsko osoblje). Bolnica je bila namijenjena stanovnicima Zagreba, ali i ljudima iz regije i šireg područja države.

S tim je ciljem određena i lokacija bolnice na Blatu, u neposrednoj blizini glavne prometnice na ulazu u grad, uz otvoreno računanje da će povezanost biti još bolja kad Vrapčanska cesta premosti Savu i kad se izgradi tramvajska linija Jadranskom avenijom, što do danas nije realizirano.

Komentirajte prvi

New Report

Close