Novi zahtjev za dječji doplatak u 2020. treba predati do kraja veljače

Autor: Suzana Varošanec , 04. veljača 2020. u 16:22
Foto: GettyImages

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavio je sveobuhvatni podsjetnik vezano za ostvarivanje prava na doplatak za djecu u ovoj godini, kojim istodobno pozivaju korisnike da do kraja veljače podnesu nove zahtjeve, kako bi bez prekida nastavili primati doplatak i u 2020.

Svima koji zahtjev podnesu nakon 1. ožujka, navode, pravo se priznaje od dana podnošenja zahtjeva, kao i onima koji podnose novi zahtjev. Iznimno, za novorođeno dijete pravo se priznaje od dana rođenja djeteta ako je zahtjev podnesen u roku od mjesec dana od rođenja djeteta.

Uz zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu potrebno je dostaviti potvrdu poslodavca o svoti naknade koju je isplatio zbog bolovanja na teret sredstava HZZO-a, potvrde centra za socijalnu skrb o ostvarenoj novčanoj naknadi roditelja njegovatelja ili njegovatelja te udomiteljske naknade. Također ističu da nije potrebno dostavljati dokaze o ostvarenom ukupnom dohotku kućanstva korisnika doplatka za djecu od Porezne uprave, poslodavca, HZZO-a i HZZ-a. 

Isplatom doplatka za djecu sredinom siječnja za zadnji mjesec protekle godine bilo je obuhvaćeno ukupno 155.330 korisnika za 298.761 dijete. Kako navode, dohodovni cenzus isti je kao i prošle godine te u 2020. iznosi 2.328,20 kn prosječno mjesečno po članu kućanstva, odnosno 70% proračunske osnovice. 

Novi zahtjevi se podnose HZMO-u, područnoj službi, uredu ili ispostavi prema mjestu prebivališta podnositelja te besplatno i u poštanskim uredima diljem Hrvatske. Kako podsjećaju, zahtjev za ostvarivanje prava u tekućoj godini trebaju podnijeti i oni kojima zahtjev za priznanje prava na doplatak za djecu podnesen u prethodnoj godini još nije riješen u Hrvatskoj i/ili u drugoj državi članici EU, Europskog gospodarskog prostora (EGP-a) ili Švicarskoj Konfederaciji, te korisnici kojima je u tijeku žalbeni ili sudski postupak. 

Osobe koje su zaposlene u drugim državama članicama EU, Europskom gospodarskom pojasu ili Švicarskoj Konfederaciji, a njihov bračni, izvanbračni ili razvedeni drug je zaposlen u Hrvatskoj i djeca imaju prebivalište u Hrvatskoj, kao i izaslani radnici, zahtjev za doplatak za djecu obavezno podnose u Hrvatskoj. Kućanstvo podnositelja zahtjeva doplatka za djecu, navode, čine bračni ili izvanbračni drug i članovi obitelji, pod uvjetom da zajedno žive, privređuju i troše ostvareni ukupni dohodak. Ako su podnositelj zahtjeva i članovi njegovog kućanstva ostvarili dohodak ili mirovinu iz inozemstva, uz zahtjev treba priložiti i kopiju ugovora o radu u inozemstvu i dokaze o visini navedenih primanja  u neto iznosu.

"Podsjetimo, za ispunjenje općih uvjeta za ostvarivanje prava podnositelji zahtjeva do dana podnošenja zahtjeva moraju imati tri godine neprekidnog prebivališta u RH, živjeti u zajedničkom kućanstvu s djecom, uzdržavati ih, te ukupno ostvareni prihodi kućanstva u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava ne smije prelaziti dohodovni cenzus. Dohodovni cenzus određuje se na osnovi svih prihoda kućanstva ostvarenih u prethodnoj kalendarskoj godini, i to: sve vrste dohodaka i mirovina te novčanih naknada zbog privremene spriječenosti za rad (bolovanje), zbog nezaposlenosti, zbog njege i skrbi o djetetu i zbog profesionalne rehabilitacije", navode iz HZMO-a dodajući da korisnicima kojima od 1. ožujka ove godine u odnosu na prethodnu nije utvrđena promjena u visini doplatka za djecu, doplatak će se nastaviti isplaćivati bez donošenja novog rješenja za tekuću godinu. 

Naime, rješenja se donose korisnicima kojima se visina doplatka smanjuje ili povećava i kojima u 2020. prestaje pravo na doplatak za djecu. Za dokazivanje statusa korisnika doplatka za djecu radi ostvarivanja drugih prava, korisnik može zatražiti potvrdu ili donošenje rješenja, no upozoravaju: "Radi ostvarivanja prava na doplatak za djecu u drugim državama članicama EU, EGP-a ili Švicarskoj Konfederaciji, Zavod ne izdaje potvrde o (ne)primanju doplatka za djecu u Hrvatskoj jer se te informacije među državama razmjenjuju službenim putem."

Komentirajte prvi

New Report

Close