Novi veliki udarac Tomaševiću, snimanje nepropisnog bacanja smeća može zaboraviti

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2023. u 12:37
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U priopćenju AZOP navodi da je reagirao na pritužbu građana i nakon objava u medijima o mogućem korištenju videonadzornog sustava protiv osoba koje nepropisno odbacuju otpad na površine javne namjene.

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) zabranila je Gradu Zagrebu omogućavanje uvida i/ili izuzimanje snimki nastalih videonadzorom javnih površina u svrhu postupanja u vezi utvrđivanja prekršaja protiv osoba koje nepropisno odbacuju otpad na površine javne namjene.

Kako se navodi u priopćenju AZOP-a Gradu Zagrebu, odnosno Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet naloženo je da u roku od 90 dana, između ostalog, donese odgovarajući unutarnji pravno provedbeni okvir upravljanja videonadzornim sustavom kojim će se utvrditi i provoditi politike i postupke povezane s videonadzorom javnih površina.

U AZOP-u smatraju da je videonadzorni sustav na javnoj površini Grada Zagreba postavljen je u svrhu provođenja poslova nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, upravljanja prometom, izdavanja naredbi za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila te poduzimanja mjera sukladno ovlastima propisanih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i Prekršajnim zakonom, a isto prate ovlašteni prometni redari unutar Odjela prometnog redarstva, piše tportal.

U priopćenju AZOP navodi da je reagirao na pritužbu građana i nakon objava u medijima o mogućem korištenju videonadzornog sustava protiv osoba koje nepropisno odbacuju otpad na površine javne namjene.

Tijekom nadzora AZOP je utvrdio da Grad Zagreb, odnosno njegov nadležni ured:

  • vodi evidenciju aktivnosti obrade odnosnu na obradu osobnih podataka putem videonadzora kojim je obuhvaćena javna površina na području Grada Zagreba, protivno odredbama članka 30. stavka 1. Opće uredbe o zaštiti podataka
  • nije proveo odgovarajuće organizacijske mjere kako bi osigurao odgovarajuću razinu sigurnosti obrade osobnih podataka putem videonadzora kojim je obuhvaćena javna površina na području Grada Zagreba. Naime, premda prema iskazima odgovornih osoba postoji opća mogućnost ulaska komunalnih redara u tzv. Operativno komunikacijski centar, prvenstveno prema potrebama i samostalnoj procjeni komunalnih redara te tako i mogućnost uvida, ali i eventualnog podnošenja zahtjeva za izuzimanjem nastalih snimki videonadzornog sustava u postupcima iz njihove nadležnosti, utvrđeno je kako voditelj obrade nije predvidio, a s tim u vezi, nije dokumentirao interni pravno provedbeni okvir upravljanja videonadzornim sustavom, uključivo postupke, procedure i protokole odnosne na eventualno moguće otkrivanje i/ili izuzimanje, uključujući podnošenje i zaprimanje zahtjeva djelatnika Odjela komunalnog redarstva za otkrivanjem snimki nastalim korištenjem videonadzornog sustava na javnim površinama
  • nije adekvatno označio da je javna površina pod videonadzorom

Stoga su iz AZOP-a Gradu Zagrebu naložili da, osim gore navedene mjere, postavi oznake da je javna površina pod videonadzorom koje trebaju biti vidljive najkasnije prilikom ulaska u perimetar snimanja svake od lokacija na koje su postavljene kamere, a koje čine sustav videonadzora javnih površina Grada Zagreba, a također je voditelju obrade naloženo da uskladi sadržaj svih obavijesti o postojanju videonadzornog sustava javnih površina sukladno Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Komentirajte prvi

New Report

Close