Novi ugovori ostavili korisnike bez riječi – traju do njihove smrti

Autor: Agencija VLM , 05. listopad 2012. u 12:29
PXL

Potrošači traže izmjene, odnosno da ugovori budu na određeno, šest mjeseci ili godinu dana i da se u tom roku sredi stanje u toplinarstvu.

"Pripremili smo prijedlog ugovora s privatnim korisnicima i ponudit ćemo ih ovih dana", najavljuje direktor Gradske toplane Inoslav Latković.

Prijedlog ugovora sročili su temeljem Općih uvjeta za isporuku toplinske energije. Njime bi se trebali utvrditi odnosi između prodavača i kupca energije, način obračuna utroška toplinske energije i naplate, način očitovanja mjerila. "Ovaj prijedlog su amenovali odvjetnici u Gradu. Ugovor šaljemo svakom predstavniku suvlasnika. Na njemu će biti obveza da ishodi njihovu posebnu punomoć da sklopi ugovor, a punomoć dobiva skupljanjem potpisa svih stanara, osim onih koji su u inozemstvu i trajno odsutni. Ako to ne uspije, pokušat ćemo sklopiti ugovore posredstvom upravitelja zgrade",  kaže Latković. Dodaje da su otvoreni za pregovore. Jedna od spornih stavki za Udrugu suvlasnika-stanara Karlovac je odredba po kojoj je ugovor na snazi do – smrti korisnika.

"Na tu odredbu ostajem bez riječi", komentira predsjednik Udruge suvlasnika-stanara Karlovac Alen Kristović. Upozorava da predstavnici suvlasnika nisu pravne, nego fizičke osobe i da nemaju pravo sklapati ugovore u ime drugih, a dužni su upoznati suvlasnike s prijedlogom ugovora i Općim uvjetima. Sporna mu je i odredba po kojoj se ugovorne obveze prenose na svakog novog kupca. "Pa zar ću potpisati ugovor za onoga kome ću prodati stan?!", čudi se Kristović. Predsjedniku Regionalne organizacije zaštite potrošača Željku Tomašiću sporno je prije svega to što su temelj prijedloga ugovora “nezakoniti” Opći uvjeti. Svaka toplana mora imati svoje opće uvjete, jer je svaka u posebnoj situaciji, kaže Tomašić. Također osporava dio prijedloga ugovora u kojem stoji da reklamacija ne odgađa rok plaćanja računa. Tvrdi da je to protuzakonita stavka.

"Ugovor s Općim uvjetima ima 26 stranica. To ne može biti jasno potrošaču. Svaki ugovor s više od tri stranice služi nepoštenoj poslovnoj praksi",  smatra Tomašić. No, udruge su ipak odlučile ne tražiti 'dlaku u jajetu'. "Da ne bismo ispali krivi za to da Karlovac ostane bez grijanja, podržavamo ovakav ugovor, ali uz izmjene i na određeno, s rokom od pola godine ili godinu dana unutar kojeg bi se moglo srediti stanje u karlovačkom toplinarstvu", kaže Tomašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close