495 je zaraženih, 14 novih od jutra: Imamo nova pravila za vozače kamiona, najavljene promjene i na tržnicama

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2020. u 16:08
Foto: Pool / Pixsell

Danas je potvrđen drugi slučaj smrti od koronavirusa, umro je stariji muškarac u Zagrebu. “Razmatramo mogćnost otvaranja specijaliziranih trgovina u sklopu tržnica, ali ćemo potpisati vrlo striktne mjere, gdje se mora voditi računa o mjerama i ovisno o tome ćemo ostaviti i dalje na snazi”, najavio je ministar Davor Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da imamo 14 novozaraženih koronavirusom u odnosu na 9 sati ujutro, ukupno je to 495 slučajeva u Hrvatskoj.

Povećanje je od 53 bolesnika u posljednja 24 sata, rekao je Beroš.
Kako je na konferenciji za medije rekao ministar zdravstva Vili Beroš, prerano je za procijeniti je li broj oboljelih počeo opadati, ali ostaje činjenica da je u posljednja tri dana broj oboljelih padao sa 71 na 69 pa na 63, a danas je bolest potvrđena kod 53 bolesnika.

Beroš smatra da poduzete mjere daju određene rezultate.

Beroš je potvrdio drugu smrt u Hrvatskoj od Korona virusa te izrazio sućut obitelji.
Alemka Markotić je navela da je još 8 bolesnika na respiratoru, ostalih 70 bolesnika su stabilni te se nadamo da neće trebati veću potporu. Od njih, troje su nešto teže bolesni.

Ministar Davor Božinović naveo je kako je upravo sam potpisao odluku koja se odnosi na vozače u međunarodnom transportu. Dali smo preporuku ranije da svi vozači koji su hrvatski državljani mogu nastaviti svoj posao pod uvjetom da su u karanteni kada su u Hrvatskoj. Odlučili smo sada malo to liberalizirati. Vozači mogu sada koristiti kućnu samoizolaciju umjesto karantene i ako osjete kakve simptome moraju se javiti. Ako postoji netko tko nema uvjete za kućnu izolaciju, oni i dalje mogu boraviti u karanteni. Oni koji borave u zemlji manje od 24 sata dužni su boraviti u kabini teretnog vozila.

“Na sličan način ćemo razmotriti i druge mjere koje idu prema  liberalizaciji strogih pravila. Večeras ćemo razmisliti o otvaranju specijaliziranih trgovina unutar tržnica, ali ćemo propisati vrlo striktne mjere vlasniku. To će se kontrolirati vrlo strogo”, rekao je Božinović.

Ponovno je apelirao na trgovce. “Ne pozivajte ljude u dućane da se ugriju. Ljudi neka pričekaju vani, neka se toplije obuku i neka drže razmak jedni od drugih. Ne trebaju cijele obitelji i djeca ići u kupovinu, to je loše, neka ide samo jedna osoba. Pozivam sve koji mogu, neka organiziraju prodaju, odnosno kupovinu online”,  poručio je Božinović.

“Ne želimo ići prema strožim mjerema, želimo održati balans. Samo onaj tko sebe štiti, najbolje štiti”, dodao je m inistar unutarnjih poslova.

Komentirajte prvi

New Report

Close