‘Nije bilo pritisaka na Ustavni sud zbog konverzije’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. studeni 2015. u 21:59
Jasna Omejec/Patrik Macek/PIXSELL

Oko ovog slučaja pletu se mreže laži i javnosti se nameće pogrešna slika o Sudu, kaže njegova predsjednica.

Nije bilo pritisaka na Ustavni sud u vezi odluka o ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju.

Tvrdi to Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda osvrćući se na konverziji problematičnih kredita u švicarskim francima koji je posvađao bankare i resornog ministra Borisom Lalovcem. No Omejec se požalila kako se oko tog slučaja "pletu silne mreže laži i neistina koje stvaraju potpunu konfuziju", a zbog svega je, uvjeravala je na konferenciji za medije, javnom prostoru nametnuta duboko pogrešna slika o Ustavnom sudu.

U jučerašnjem obraćanju medijima Omejec je uputila poruku premijeru Zoranu Milanoviću upozorivši da olako daje kvalifikacije o instituciji kojoj je ona na čelu. Ustvrdila je kako se u javnom prostoru "olako daju kvalifikacije, bez obzira jesu li točne ili nisu" pri čemu je spomenula Milanovića, kojeg je, doduše,  bez navođenja imena nazvala "nositeljem izvršne vlasti", jer je pred Senatom Sveučilišta govorio kako Sveučilište nije ustavna kategorija, ali se bez njega ne može, za razliku od Ustavnog suda.

"Svi trebaju čuvati institucije naše zemlje kao zjenicu oka te da destrukcija nikada nije bila sretan izbor kada je u pitanju naša država", rekla je čelnica Ustavnog suda. Omejec nije precizirala kada bi najviše pravosudno tijelo moglo donijeti konačnu odluku o ustavnosti Zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, ističući da je riječ o iznimno složenim predmetima. "Molim da se odluka ne požuruje. Bitno je donijeti pravilnu i ustavno utemeljenu odluku", poručila je dodavši kako Ustavni sud mora provesti niz očitovanja, proučiti regulativu EU i komparativnu praksu drugih država.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Naša tužba takodjer je na Ustavnom sudu. Čekamo odgovor.

New Report

Close