‘Nevjerojatno je koliko je kliničkih slika ovaj virus spreman napraviti’

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2021. u 11:50
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Doktorica Gordana Pavliša s Klinike za plućne bolesti Jordanovac, gostujući na HRT-u, rekla je da je procijepljenost premala da bismo koronavirus stavili pod kontrolu.

“Cijepljenje je apsolutni prioritet. Ne smijemo dopustiti da virus zavlada našim životima, već ga našim znanjem koje imamo o njemu i mudrošću moramo staviti pod kontrolu i vratiti se normalnom životu”, rekla je.

Dodala je i da se javljaju novi sojevi koji su sve agresivniji, javlja HRT.

“U Hrvatskoj još prevladava britanski soj, ali preko 40 posto izolata je delta soj koji se širi još brže i zahvaća mlađu populaciju iz razloga što su manje procijepljeni, a i manje se pridržavaju epidemioloških mjera”, istaknula je dodavši da najesen s ovakvom procijepljenošću možemo očekivati novi val i nove probleme.

“Nevjerojatno je koliko je kliničkih slika ovaj virus spreman napraviti i na koliko načina oštećuje naš organizam”, rekla je doktorica Pavliša. Dijapazon simptoma je nevjerojatan. Čak i ljudi koji su imali blažu kliničku sliku ili nisu imali simptome, znaju poslije nekoliko mjeseci imati neke tegobe, dodala je.

Osvrnula se i na nuspojave nakon druge doze. Rekla je da su to uglavnom bile prolazne nuspojave – bol u ruci, temperatura, glavobolja, koje su trajale jednu noć ili jedan dan i neusporedive su s kliničkom slikom same infekcije.

“Moramo biti svjesni da je omjer koristi i rizika puno veći u smjeru cijepljenja”, rekla je.

Na pitanje hoće li najesen biti potrebno docjepljivanje trećom dozom, rekla je da ta odluka još nije donesena.

Komentirajte prvi

New Report

Close