Neujednačen tretman stranih i domaćih vozača dovest će do kraha opskrbe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. ožujak 2020. u 16:40
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Prema informacijama koje dobivamo s terena, više od 60 posto domaćih vozača je u samoizolaciji ili karantenama, što naše tvrtke dovodi do točke pucanja.

Udruženje cestovnog teretnog prometa Hrvatske gospodarske komore (HGK) upozorilo je u ponedjeljak da će neujednačen tretman stranih i domaćih vozača u provođenju mjera zaštite od koronavirusa dovesti će do kraha opskrbe.

“Prema informacijama koje dobivamo s terena, više od 60 posto domaćih vozača je u samoizolaciji ili karantenama, što naše tvrtke dovodi do točke pucanja. Ako pukne prijevoz, police u trgovinama će ostati prazne, a posljedice će vrlo brzo osjetiti cijelo gospodarstvo”, istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj osvrnuvši se na, kako navodi, ‘neizdrživu situaciju’ u koju se hrvatske prijevoznike dovodi zbog neujednačenog i neracionalnog provođenja mjera zaštite od koronavirusa.

Iz HGK ističu kako vozači prilikom prijevoza te utovara i istovara robe uopće ne dolaze u kontakt s drugim ljudima. Stoga traže omogućavanje samoizolacije doma, uz nadzor epidemiologa, ali do po nalogu poslodavca mogu nastaviti voziti dok god nemaju simptome.

Takva je praksa u drugim zemljama, a kod nas ih se trenutno upućuje kućama u samoizolaciju te im se aktivira bolovanje i 14 dana moraju ostati u izolaciji, što dovodi do velikog problema za prijevozničku djelatnost, navode iz HGK.

Vozačima je, kako ističu, druga opcija karantena, koja bi trebala biti osigurana u svim županijama ili karantena/samoizolacija koju organizira trgovačko društvo ili obrt gdje čekaju nalog za novu vožnju.

S obzirom da organizacija karantene u prostorima tvrtke nije izvediva za većinu prijevoznika, a karantene koje su osigurali županijski stožeri nisu niti približno dovoljno velike za prihvat svih vozača, prijevoznici i vozači se žale na nehumane i nehigijenske uvjete u karantenama, navode iz HGK.

Napominju kako primjerice u Primorsko-goranskoj županiji na parkiralištu karantene stoji pet puta više vozača nego je kapacitet, nemaju sanitarni čvor, nemaju mogućnost samoizolacije i pitanje je dana kada će se među njima proširiti bolest.

Hrvatski prijevoznici, da bi dobavili robu, plaćaju dopremu slovenskim do slovensko-hrvatske granice kako im ono malo vozača koji nisu u samoizolaciji može nastaviti s radom, ističu iz HGK te dodaju kako hrvatska policija vozače nerijetko i kažnjava zbog toga što krše propise o dnevnom ograničenju vožnje, iako zbog velikih gužvi nemaju drugog izbora.

S druge strane, na vozače kamiona u vlasništvu stranih tvrtki koji se nakon istovara vraćaju u svoju zemlju ne primjenjuju se mjere zdravstvenog nadzoram, upozoravaju iz HGK.

Stoga iz Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK apeliraju da se ujednače uvjeti za strane i domaće vozače te da se mjere zaštite od koronavirusa među prijevoznicima provode na jednaki način i uz iste uvjete koje imaju vozači u drugim zemljama EU.

“U suprotnom će doći do kraha u protoku robe, što će imati nesagledive posljedice na kompletno gospodarstvo. Prijevoznička djelatnost u Hrvatskoj će u tom slučaju teško moći računati na opstanak”, poručili su iz Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK.

Komentirajte prvi

New Report

Close