Nemojte nasjesti: Internetom kruži novi pokušaj prevare, iz državne tvrtke poslali su upozorenje

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2023. u 13:02
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ako dobijete ovakvu poruku, nemojte ju otvarati.

“Tisuće zaboravljenih pošiljki redovito ostaju bez vlasnika u poštanskim uredima. Prema trenutnim propisima, tvrtka Hrvatska pošta mora odbaciti nepreuzete pošiljke jednom godišnje. Međutim, nudi se mogućnost primanja slučajnih pošiljki za samo 1,95 eura. Unutar ovih pošiljki možete otkriti iznenađujuće predmete, od tableta i aparata za kavu do knjiga i torbi”, tako glasi ponuda na Facebook stranici HrvatskaPošta-Rasprava pošiljaka. Zatim se od zainteresiranih traži da kliknu na poveznicu i ispune obrazac. Naravno, nije riječ o službenoj stranici Hrvatske pošte stoga je jasno da je ovo samo još jedan novi način pokušaja pijevare naivnih.

Prevaranti su u ovom slučaju otišli tako daleko da ispod posta fingiraju i zadovoljne korisnike kojima je obećani paket već stigao. “Sve je sjajno, ali stiglo je tjedan dana kasnije. Sve u svemu, puno vam hvala na prilici da sudjelujem u ovoj nevjerojatnoj ponudi”, jedan je od navodnih komentara, dok “služba za korisnike” odgovara: “Ispričavamo se na čekanju, ali bilo je puno sudionika.” “Je li istina da možete dobiti takav elektronički set za samo 1,95 €?”, pita jedna žena, a u navodnoj pošti odgovaraju: “Možete provjeriti sami!”. Gotovo identični komentari i fotografije pojavljuju se i i po drugim stranicama koje glume da su službena Pošta i da jefzino prodaju pakete. Tamo su ti isti komentari stari i po nekoliko tjedana, samo što su objavljeni pod drugim imenima.

Na službenoj stranici Hrvatske pošte, naravno, nema nikakvih obavijesti o kupnji neisporučenih paketa. Među nekoliko zadnjih objava je i upozorenje na još pokušaj prevare koji je bio aktualan prije nekoliko tjedana. SMS-ovima se širila lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Iz pošte su molili korisnike da ne otvaraju poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažu riziku od krađe bankovnih podataka. “Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice”, napomenuli su tada.

Komentirajte prvi

New Report

Close