Temeljem podataka na zadnji dan u listopadu ove godine, u Hrvatskoj ima 142 obrta više u ugostiteljstvu i turizmu te 813 radnika više zaposlenih kod obrtnika u djelatnosti smještaja te pripreme i usluživanja hrane, piše HRT. O problemima i izazovima u tom sektoru govori Franz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.
“Radne snage uvijek nedostaje. Ukupno je na nivou Hrvatske uvezeno oko 115 tisuća stranih radnika. Od toga 30 posto otpada na ugostiteljstvo i turizam. Najveći dio ‘pokupilo’ je more, zatim Zagreb. Na kontinentu je uvijek problem komunikacije sa stranim radnikom. Kako ćete vi objasniti konobaru Indijcu kakav želite gemišt. Oni nemaju ni kulturu ispijanja kave i potrebna im je edukacija. Ipak je hrvatski radnik – broj jedan”, kazao je Franz Letica.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu