Nema toga što ne možeš ako to uistinu želiš i spreman si se tome posvetiti

Autor: Borivoje Dokler , 31. siječanj 2023. u 13:04
Anita Blažeković završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu/PD

Anita Blažeković u Philip Morrisu upoznala rad kompanije i dobila uvid u održive strategije.

Anita Blažeković, 26-godišnjakinja iz Čazme, završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Od prijateljice je čula za projekt Iskustvo zlata vrijedi, prijavila se i dobila mogućnost obavljanja prakse u Philip Morrisu. U tvrtki je provela malo više od mjesec dana, a praksu je odradila u odjelu korporativnih poslova.

“S obzirom na njeno područje interesa, ekonomika okoliša, složile smo se da će za nju najkorisnije biti fokusirati se na područje održivosti. S obzirom na to da je održivost jedna od temeljnih sastavnica poslovne transformacije te cjelokupnog poslovanja Philip Morrisa, ovo je područje gdje je na primjeru naše kompanije mogla dobiti zaista dobar uvid ne samo u to što mi kao kompanija radimo, već i općenito u to što podrazumijevaju održive strategije koje razmatraju pitanja okoliša, društva i upravljanja (ESG) te što sve uključuje izvještavanje o održivosti. Anita je rado prihvatila svaki zadatak, čak i onaj oko kojeg je na početku možda bila pomalo nesigurna”, kazala je Dijana Najjar Raskaj iz Phillip Morris Zagreba.

Anita je kazala kako su njeni zadaci bili čitanje Reporta, sastanci s mentoricom te predstavljanje nekih ideja. “Najviše mi se svidio pristup kolega, svi su bili izrazito ljubazni. Imala sam super mentoricu, koja mi je prezentirala čime se sve bave te kako posluju. Bilo je ugodno i zadovoljstvo raditi s njom. Rado bih ponovila to iskustvo”, konstatirala je Anita.

38

projekata s pozitivnim društvenim utjecajem je prošlo je kroz program Pokreni nešto svoje’ Philip Morrisa

Učili jedni od drugih
Philip Morris priključio se projektu prošle godine te ističu kako je to zaista vrijedno iskustvo, ne samo za onoga koji dolazi na praksu, već i za kompaniju.

“Ono najvrjednije što s obje strane možemo dobiti je prilika da učimo jedni od drugih. Nadam se da je Anita ovom praksom, unatoč kratkom vremenskom periodu, ipak usvojila neko osnovno znanje i iskustvo koje će joj pomoći u daljnjem radu, u kojem god ga području odlučila nastaviti.

Ono što smo dobili kao kompanija jest novi, svježi pogled na ono što radimo, i na ono što možemo raditi još bolje. A ono što sam ja osobno dobila jest prilika da upoznam osobu koja mi je svojim primjerom pokazala da u životu zaista nema toga što ne možeš, ako to uistinu želiš i spreman si se tome posvetiti”, rekla je Dijana Najjar Raskaj koju smo upitali i kakav je položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada i na koji se način može poboljšati.

“Iako se nadam da se kao društvo krećemo malim koracima naprijed, daleko smo od onoga gdje možemo i gdje bismo trebali biti. Da bi se osobama s invaliditetom na tržištu rada omogućio potpuno ravnopravan položaj, nužno je da svi, i državne institucije s jedne strane, i kompanije s druge strane, ali i društvo u cjelini djeluju zajedno.

Dijana Najjar Raskaj iz Phillip Morris Zagreba/PD

Upravo projekti poput ovog pozitivan su i značajan pomak prema naprijed koji će, nadam se, doprinijeti ne samo općenito poboljšavanju položaja osoba s invaliditetom, u kontekstu prilika koje im se nude, već i razbijanju stereotipa i predrasuda koje su, nažalost, u našem društvu joj uvijek prisutni”, ističe Dijana Najjar Raskaj i nadodaje kako je održivost jedna od temeljnih sastavnica poslovne transformacije te cjelokupnog poslovanja Philip Morrisa.

Inovacije, rast i stvaranje dugoročnih vrijednosti interno i eksterno kontinuirano su u njihovom fokusu. U skladu s time, osobito su ponosni na program Pokreni nešto svoje, kojim zajedno s partnerom Act grupom, podržavaju mikropoduzetnike i poduzetnike početnike koji su svoj rad usmjerili u društveno korisne projekte, a čiji je cilj dugoročni pozitivan utjecaj na cijelo društvo.

Program se provodi od 2016. godine, a kroz njega je do sada mentorsku podršku i bespovratna financijska sredstva dobilo 38 projekata s pozitivnim društvenim utjecajem.

Jednakost plaća
“Kroz dosadašnja izdanja ovog programa u impact poduzetništvo smo uložili više od tri milijuna kuna, a na svaku uloženu kunu ovi su vrijedni i inovativni poduzetnici stvorili dvije kune nove društvene vrijednosti. Osim financijskih pokazatelja koji svjedoče o uspjehu ovog programa, još više smo ponosni na to da smo kroz ovaj program pomogli u otvaranju radnih mjesta, omogućili ulaganje u infrastrukturu, proizvodne procese, pogone i razvoj novih proizvoda.

Uz održivost se neizostavno veže i činjenica da naš uspjeh kao kompanije ovisi o talentiranoj i raznolikoj radnoj snazi, gdje pojedinci imaju priliku za učenje, rast i razvoj u karijeri. Svjesni smo kako su upravo njihova različitost, predanost i inovativnost ono što nas čini uspješnom, ali i održivom kompanijom.

Iznimno smo ponosni što u Philip Morris Zagrebu imamo 50 posto žena i 50 posto muškaraca na svim nivoima organizacije te smo već petu godinu zaredom dobitnici certifikata Jednakost plaća, koji potvrđuje da su, u skladu s našim vrijednostima i načelima, muškarci i žene za iste poslove plaćeni jednako”, zaključuje Dijana Najjar Raskaj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Promo članak? 😀

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close