Neka zastupnici u iduća tri mjeseca odu na minimalac

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. ožujak 2020. u 13:10
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP drži da treba ograničiti trošenje državnog novca, pa predlaže obustavu plaćanja parafiskalnih nameta, barem najvećih, suspenziju svih planova zapošljavanja u državnim i javnim službama i agencijama kao i obustavu svih planova javnih nabava koji nisu u funkciji borbe protiv koronavirusa.

Predsjednik SDP-a i saborski zastupnik Davor Bernardić predložio je u srijedu da u iduća tri mjeseca zastupnici i ostali državni dužnosnici dijele sudbinu ljudi pogođenih epidemijom koronavirusa te „odu na minimalnu plaću“.

Bernardić je, naime, ocijenio kako Vladine mjere pomoći gospodarstvu nisu dovoljne, da se kasni u provedbi pa SDP po hitnom postupku u proceduru šalje paket zakona za spas gospodarstva.

SDP drži da treba ograničiti trošenje državnog novca, pa predlaže obustavu plaćanja parafiskalnih nameta, barem najvećih, suspenziju svih planova zapošljavanja u državnim i javnim službama i agencijama kao i obustavu svih planova javnih nabava koji nisu u funkciji borbe protiv koronavirusa.

„Predlažem da budemo odlučni i da mjere donesemo ovaj tjedan jer nema vremena za čekanje. Spasimo gospodarstvo prije nego se sve uruši“, pozvao je Bernardić iz stare Inine zgrade gdje od srijede zasjeda Hrvatski sabor čiju je zgradu na Markovu trgu oštetio potres.

HDZ-ov Branko Bačić odbacuje kritike na račun 63 Vladine mjere za gospodarstvo vrijedne oko 30 milijardi kuna.

“U deset sati za potpore države za očuvanje radnih mjesta prijavilo se 14 tisuća poduzetnika sa 71 tisućom radnika, to govori da su mjere dobre, da im poduzetnici vjeruju”, istaknuo je Bačić zadovoljan što je 80 posto zahtjeva za potpore podnijeto on-line.

Novac za stranke usmjeriti gospodarstvu

Tomislav Panenić (Klub NLM) drži da su mjere pomoći gospodarstvu „pasivne, oslobađajuće i odgađajuće“, bez jasnog odgovora što će se dati građanima, poduzetnicima.

Najavio je kako će predložiti zakon kojim bi se novac za stranke i političare usmjerio građanima i gospodarstvu pogođenom krizom.  Svi se trebamo žrtvovati, kaže Panenić.

Most naglašava kako su kratkoročne mjere pomoći dobrodošle ali da trebaju i srednjoročne i dugoročne. “Država mora rezati troškove, sav tako prikupljeni novac treba se uliti u gospodarstvo, nemojte oklijevati. Što brže djelujemo brže ćemo izaći iz krize”, poručuje Božo Petrov.

Branko Hrg (HDS) ne vidi puno smisla u oporbenoj zakonodavnoj aktivnosti. “Pustimo prijedloge zakona, slušajmo struku”, kaže Hrg koji sastanak premijera i saborskih klubova vidi kao moguće mjesto za sugestije i prijedloge. Tamo to možemo činiti, nadmudrivati se i nadglasavati, ne vidim rezultat toga, kazao je.

Kažimir Varda (SRiS) pohvalio je rad zagrebačkih komunalnih službi nakon potresa, ističući kako je to bilo moguće zahvaljujući ranijim pripremama Ureda za hitne situacije. Neki su se tome izrugivali, tvrdili da se šef toga Ureda Pavle Kalinić igra, pa mu se sada, ako ne ispričati, trebaju barem zahvaliti, rekao je Varda.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close