Ne samo komponente cjepiva, već i inovativni lijekovi za 50 tržišta

Autor: Marija Crnjak , 12. lipanj 2022. u 22:00
Američki Pfizer u petak je svečano obilježio početak izgradnje novog visokotehnološkog proizvodnog pogona u Savskom Marofu/PD

Kreće gradnja novog pogona, spreman bi trebao biti 2024.

Američki Pfizer u petak je svečano obilježio početak izgradnje novog visokotehnološkog proizvodnog pogona u Savskom Marofu pokraj Zagreba, ulaganja od 100 milijuna eura, koje je realizirano u partnerstvu sa švedskom međunarodnom biofarmaceutskom kompanijom Sobi i Pfizer CentreOne.

Time Pfizer postaje jedina inovativna farmaceutska kompanija koja ima proizvodni pogon u Hrvatskoj, a time i u ovom dijelu Europe. Iako se pri prvim najavama ovog ulaganja lani medijski isticalo samo da će se u Marofu raditi komponente za cjepivo protiv COVID-a, ovo je puno širi i dugoročniji projekt.

Novi Pfizer biotehnološki pogon namijenjen je proizvodnji bioloških inovativnih lijekova za liječenje rijetkih bolesti, koji će se izvoziti na 50 tržišta diljem svijeta, čime će se omogućiti njihova veća dostupnost i poboljšanje života oboljelih.

Budući proizvodni pogon bit će opremljen najsuvremenijom tehnologijom pomoću koje će se proizvoditi sofisticirani lijekovi, bit će veći od 4000 kvadratnih metara i prostirat će se na 11 hektara, pojasnili su u petak iz kompanije.

Stears

Uvjeren sam da ćemo i dalje gledati kako Zagreb igra ključnu ulogu u Pfizerovoj proizvodnoj mreži.

Novih 100 radnih mjesta
Novi proizvodni pogon gradi se unutar granica postojećeg proizvodnog pogona kojeg je kompanija preuzela od Hospire 2015. godine. Postojeći proizvodni pogon profilirao se kao mjesto za proizvodnju bioloških supstanci za lijekove te finalnih lijekova za onkologiju i rijetke bolesti, kao i DNK predložak za COVID-19 cjepivo.

“Pfizer je 2015. godine preuzeo Hospiru Zagreb, čime je ona postala važan dio njegove mreže. Prepoznavši potencijal i znanje tima u području biotehnologije i farmaceutske industrije, na ovoj lokaciji ostvarena su značajna ulaganja u proizvodna postrojenja, laboratorije za kontrolu kvalitete i ostalu infrastrukturu.

100

milijuna eura vrijedna je investicija u novi pogon u Savskom Marofu

Posljedično, od postrojenja sa samo jednim proizvodom izrasli smo u proizvodnu lokaciju više komercijalnih lijekova, a kontinuirano radimo i na transferima novih. Među ostalim lijekovima koje proizvodimo na ovoj lokaciji, od prošle godine tu je i DNK predložak za COVID-19 cjepivo’’, istaknuo je Domagoj Runac, direktor tvornice.

Stalnim proširenjem proizvodnih pogona i razvojem poslovanja u Savskom Marofu već godinama raste i broj zaposlenih, od početnih 35 s vremenom je narastao na gotovo 500 zaposlenih.

Plan je da novo postrojenje bude operativno spremno 2024. i odobreno za komercijalnu opskrbu 2026. godine, kada Pfizer planira otvaranje oko 100 novih radnih mjesta.

Christine Wesström, voditeljica globalnih tehničkih operacija i starija potpredsjednica kompanije Sobi, također je istaknula značaj partnerstva Pfizera i Sobija u realizaciji ove vrijedne investicije te važnost proizvodnje lijekova za rijetke bolesti.

Steven Stears, potpredsjednik biotehnološke grupacije Pfizer istaknuo je da su ovakva strateška partnerstva ključna otkrića koja mijenjaju živote pacijenata.

Uštede i dostupnost lijekova
“Naš je plan da novo postrojenje bude operativno spremno 2024. i odobreno za komercijalnu opskrbu 2026. godine. Dizajn postrojenja također je u skladu s Pfizerovim politikama održivog razvoja koje teže ka nultoj stopi emisija do 2030. godine.

Zaista je lijepo vidjeti kako se tehnička stručnost u biotehnologiji koju imamo ovdje u Zagrebu prepoznaje i koristi u potpunosti. Uvjeren sam da ćemo i dalje gledati kako Zagreb igra ključnu ulogu u Pfizerovoj proizvodnoj mreži’’, naglasio je Stears.

Ovo ulaganje u skladu je s bogatom tradicijom farmaceutske industrije u Hrvatskoj, koja je već dulje drugi najveći izvoznik u zemlji. Nnajveći udjel u domaćoj proizvodnji čini generička industrija lijekova, koji se proizvode nakon što isteknu patenti originala.

Važan segment u generičkoj proizvodnji i trendovima liječenja čine bioslični lijekovi, znatno jeftinije generičke verzije bioloških lijekova kojima ističe patent, no njihova potrošnja je u Hrvatskoj i dalje vrlo niska te su u ukupnoj potrošnji bioloških lijekova zauzimali skromnih 13 posto tržišta.

Zbog toga hrvatski proizvođači pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca apeliraju na brže procedure stavljanja biosimilara na liste lijekova, čime bi se stvorile ogromne uštede i povećala dostupnost svih, pa i skupih bioloških lijekova.

Komentirajte prvi

New Report

Close