Ne poveća li HZZO cijene, gubimo 300 medicinskih proizvoda

Autor: Marija Crnjak , 12. prosinac 2022. u 07:01
HUP još od ožujka upozorava na rast nabavnih cijena medicinskih proizvoda/MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Imamo stare standarde i drvene proteze, stvaramo socijalne slučajeve.

Dječja aktivna kolica, hodalice za djecu, aktivna kolica za odrasle, svi rezervni djelovi za invalidska kolica, većina protetičkih stopala i koljena, silikonske navlake za bataljak, pelene za djecu i odrasle svih dimenzija, anatomski ulošci, podloge za inkontinenciju, pojedine vrste obloga za rane…

To je samo manji dio popisa od bar 300 medicinskih proizvoda koje hrvatski osiguranici od 1. siječnja neće moći dobiti preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Njih je oko 200 tisuća, a samo besplatne pelene izgubit će oko 120 tisuća ljudi. Nešto malo toga je po skladištima veledrogerija, i kad se to potroši slijedi defektura, jer dobavljači medicinske opreme zaustavljaju opskrbu.

Na to ih prisiljavaju preniske cijene HZZO-a koje se ruše godinama kao dio politike rezanja troškova državnog osiguravatelja, što je u uvjetima visoke inflacije i rasta troškova u 2022. postalo neizdrživo za dobavljače kojima su ulazne cijene porasle i do 40 posto.

Pa iako je na sastanku u Ministarstvu zdravstva u listopadu dogovoreno da će se cijene prilagoditi okolnostima, kao što je to u lipnju napravila Slovenija, početkom prosinca uslijedio je hladan tuš. Naime, sukladno Pravilniku o mjerilima za određivanje cijene pomagala, HZZO je na sjednici 5. prosinca donio odluku o dodatnom snižavanju cijena za 5 posto, i odluka stupa na snagu 20. prosinca, za 9 dana.

Toliko vremena ostalo je da se spriječi katastrofa, upozorili su u petak dobavljači medicinske opreme okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, zajedno s udrugama pacijenata. Ističu da će posljedice biti ogromne, prvenstveno za kvalitetu života pacijenata i njihovih obitelji i skrbnika, ali i za gospodarstvo, jer se očekuju zatvaranja firmi, otpuštanja, rast bolovanja i ostalih troškova.

40

posto rasle su ulazne cijene dobavljačima u uvjetima visoke inflacije u 2022. godini

HUP još od ožujka upozorava na rast nabavnih cijena medicinskih proizvoda i ozbiljnu ekonomsku situaciju koja je rezultat rasta troškova. Naime, temeljem Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih pomagala na listu koji je na snazi od 2012., cijena svakog istovrsnog medicinskog proizvoda koji se predlaže za stavljanje na osnovnu listu ne smije prelaziti razinu od 95% najniže cijene istovrsnog medicinskog proizvoda koji se već nalazi na osnovnoj listi.

Također, popis pomagala Zavoda utvrđuje se u cijelosti jednom godišnje po završetku postupka izračuna cijena provedenog sukladno Pravilniku, a izmjene i dopune provode se najviše jednom u tri mjeseca.

Kako je pojasnio Marko Husić, dopredsjednik HUP-ove Koordinacije za medicinske proizvode, cijene tako padaju zadnjih 10 godina, dok istovremeno rastu troškovi. Za neke proizvode cijene su u zadnjih 10 godina spuštene i do 40%, a situaciju je u 2022. dodatno pogoršala kriza u Ukrajini, inflacija, rast cijena energenata. Pelene su poseban problem, istaknuo je Slobodan Brezak, predsjednik HUP-ove koordinacije za medicinske proizvode.

”U zadnjih 10 godina cijena pelena za inkontinenciju pala je za 50 posto, a nabavne cijene više su za 30-40%, i ti proizvodi ne mogu biti dostupni po tim cijenama. Sam proces rezanja cijena je upitan, jer se na natječajima pojavljuju dobavljači koji spuste cijenu, a ne isporuče nijedan proizvod, i tako se ruši tržište. Dosad smo živjeli na rubu, a bez usklađivanja cijena s inflacijom naše poslovanje više nije održivo”, kaže Brezak.

Slobodan Brezak i Ana Sršen/MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Zavod: Ulažemo napore
I bez ove drame, situacija s medicinskim pomagalima u Hrvatskoj je sramotna, posvjedočili su Ana Sršen, predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije, te Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

U Hrvatskoj se još koriste ortopedska pomagala izrađena tehnologijom iz vremena nakon II. svjetskog rata, osobe s protezama koje žele imati aktivan život pomagala same kupuju, a o bioničkim protezama samo sanjamo.

Zato je kvaliteta medicinskih proizvoda konstantno u padu, standardi stavljanja na listu pomagala koje plaća Zavod nisu se mijenjali od 1998., a nove vrste pomagala nemaju pristup listi. Sršen upozorava da na taj način država stvara dodatne troškove, povećavajući stopu bolovanja, ograničavajući tržište rada, stvarajući socijalne slučajeve.

Dobavljači i pacijenti traže povlačenje Odluke HZZO-a kojom se spustila cijena te usklađivanje cijena s općom stopom inflacije, potom traže izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena te uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda.

Traže i promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka EU (napominju da su Hrvatsku u opskrbi medicinskim pomagalima pretekle i Srbija, Makedonija, BiH, Slovenija).

Zasad nema najava da će se udovoljiti njihovim zahtjevima. Iz HZZO-a kažu da je Odluka o usklađivanju cijena redovan proces koji se temelji na temelju postojećih propisa.

50

posto pala je cijena pelena za inkontinenciju u zadnjih 10 godina, a nabavne cijene rasle su 30-40%

”HZZO je u obvezi provoditi redovni postupak usklađivanja cijena po volumnom udjelu najmanje jednom u kalendarskoj godini za istovrsna pomagala odnosno za novu generaciju istovrsnih pomagala na Osnovnoj listi pomagala, kao i postupak utvrđivanja novih cijena za skupine istovrsnih pomagala čije se cijene nisu mijenjale u razdoblju od tri godine”, kažu. Podsjećaju i da je u fazi donošenja novi Pravilnik, koji je u postupku međuresornog usklađivanja.

”Svjesni smo izazova u kontekstu globalne inflacije koja utječe i na naše tržište i u zdravstvenom segmentu koje se posljedično odražava i na cijene određenih pomagala. Stoga ulažemo napore u donošenju rješenja u okviru zakonskih mogućnosti putem donošenja novog Pravilnika, u cilju unapređenja regulatornih mehanizama vezano za medicinske proizvode”, kažu u Zavodu.

Problematični kriteriji
No, kako se vidi u komentarima u procesu javnog savjetovanja koje je okončano u listopadu, iako se u njemu predviđa mogućnost povećanja cijena proizvoda, teško je udovoljiti kriterijima Zavoda koji će tražiti dokaze o povećanim nabavnim cijenama, što ulazi u poslovne tajne i otvara mjesta za damping ili istiskivanje konkurenata s tržišta.

Usto, upozoravaju dobavljači, proces donošenja novog Pravilnika je predug da bi trište izdržalo, zbog čega je nužno požar ugasiti donošenjem odluka o usklađivanju cijena na razini Zavoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close