Ne odgovori li Vlada u tri mjeseca na naš zahtjev, slijedi tužba za nadoknadu štete

Autor: Marija Brnić , 20. srpanj 2021. u 22:00
Predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas i odvjetnik Mate Matić/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Ovakav slijed je logičan, jer nije moguće odmah krenuti s tužbom, treba prvo zatražiti pokušaj mirnog rješenja. No, tužbe su već pripremljene.

Kako je mjesecima najavljivala, Udruga Glas poduzetnika (UGP) pokrenula je prve pravne korake protiv države u zaštiti svojih članica pogođenih odlukama Stožera civilne zaštite i gospodarskim mjerama Vlade u uvjetima pandemije koronavirusa.

Za pet malih tvrtki i obrta koje smatraju da im je mjerama Stožera i Vlade ugroženo poslovanje odvjetnički ured Matić i partneri koje je angažirao i financira UGP, Državnom odvjetništvu uručio je zahtjev za mirno rješavanje spora.

Budući da je prethodno najavljivana ustavna tužba, ovakav slijed je, prema pojašnjenju odvjetnika Mate Matića, logičan, jer nije moguće odmah krenuti s tužbom, već treba prvo zatražiti pokušaj mirnog rješenja nastale situacije. Matić ističe da je to zapravo i dobra prilika državi da pokuša u tri mjeseca, koliko je predviđeno vrijeme za odgovor, pronaći rješenje po ugledu na druge države.

No, tužbe su, poručio je, već pripremljene. Dodaje i da to neće biti ustavna tužba, već će se u slučaju da u tromjesečnom roku Vlada ne reagira, otvoriti prostor za podnošenje tužbe redovnom sudu općinske nadležnosti radi naknade štete.

A šteta bi trebala biti nadoknađena petorici poduzetnika, vlasnika malih i mikro tvrtki i obrta iz sektora najpogođenijih mjerama Stožera – ugostiteljstva i putničkih agencija, te sezonskih obrta. Radi se o restoranu Đurina hiža iz Varaždinskih Toplica, varaždinskoj putničkoj agenciji Svikoncerti, te putničkoj agenciji Locuples iz Kaštel Štafilića, primoštenskom trgovačkom obrtu Shark attack i Caffe&wine baru iz Rijeke.

Vlasnik ugostiteljske tvrtke Đurina hiža Nikola Božić ne krije ogorčenost situacijom u kojoj je nakon godinu i pol, a, kao i Tomica Drvar iz agencije Svikoncerti, naglašava kako je prije korona krize uspješno poslovao. Sad im je otežana komunikacija s bankama, država ih, tvrde, nije zaštitila, a Božić posebno naglašava kako je Hrvatska jedina u EU koja nije ugostitelje obeštetila.

Navodi kao primjer Njemačku i Austriju, koje su im nadoknadile 70, odnosno 80% prometa iz pretkrizne 2019., a gotovo svi su, osim nas, posezali za smanjenjem ili ukidanjem PDV-a u ugostiteljstvu.

Država, kako su prezentirali ogorčeni članovi Glasa poduzetnika, nije ukinula ni parafiskalne namete, tek su lokalne vlasti priskočile smanjivanjem komunalnih troškova. To je, ističu, nedovoljno za preživjeti i očuvati financijsku stabilnost.

“Lizing kuće me blokiraju svaka dva mjeseca, a banka zbog te blokade ne može reprogramirati minus. Nemamo vremena i pitam što će biti ako bude novi lockdown”, ljutit je Božić. Iako iz službenih podataka nije vidljivo da su ove tvrtke i obrti u proteklom razdoblju imali blokade računa, neke od njih su čak iskazale i dobit u prošloj korona godini, predsjednik Glasa poduzetnika Hrvoje Bujas tvrdi da su poduzetnici za koje se pokreću zahtjevi pred Državnim odvjetništvom pred stečajem, ne svojim lošim radom i odlukama.

Oni su, poručuje, dovedeni pred zid i nakon svih pokušaja ne preostaje drugi način komuniciranja s državom nego tužbama i zahtjevima za obeštećenje.

Inicijativu Glasa poduzetnika u HUP-u nisu željeli komentirati, no kako nam je jučer potvrđeno u toj dobrovoljnoj poslodavačkoj asocijaciji, nemaju namjeru poduprijeti ju, jer kao socijalni partner i član Gospodarsko-socijalnog vijeća imaju priliku boriti se za interese članica i pojedinih sektora u komunikaciji s Vladom.

Komentirajte prvi

New Report

Close