Stigli golemi računi: Ne dođe li pomoć države zbog skupe struje, hoteli će rano u ‘zimski san’

Autor: Marija Crnjak , 04. rujan 2022. u 07:30
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Pojedini hoteli u kolovozu su dobili ponude za električnu energiju sa 10 puta većim cijenama.

Ako hotelske tvrtke ne dobiju kompenzaciju za povećanje troškova zbog rasta cijene energije, njihovo zatvaranje uslijedit će znatno ranije nego što je planirano, zbog čega će patiti čitav proračun te ekonomska aktivnost u destinacijama.

Upozoravaju na to udruženja u turizmu i hotelijerstvu uime svojih članica, koje upravo zbrajaju isplati li im se raditi do listopada, studenog, ili pak zatvoriti već u rujnu, a u “zimski san” će i oni koji inače rade cijele godine.

Brisanje kompletne dobiti

“Turizam daje snažan doprinos hrvatskom gospodarstvu u ovo izazovno vrijeme. Uspješna turistička sezona zaslužna je za nastavak gospodarske ekspanzije, koja premašuje prvotna očekivanja, ali i snažnog punjenja državnog proračuna što povećava fiskalne kapacitete za djelovanje Vlade u krizi. Zbog svoje dokazane stabilizacijske ulogu u gospodarstvu, turizam ne smije ostati zakinut za kompenzacijske mjere s ciljem ublažavanja izrazito negativnog utjecaja višestruko povećanih cijena energenata na poslovanje. Još u lipnju smo simulacijom pokazali da povećane cijene električne energije mogu izbrisati kompletnu dobit sektora smještaja, a od tada su te cijene ponovno višestruko povećane što znači da nije ugrožena samo profitabilnost i investicijski ciklus već i opstojnost poslovanja. Kompenzacijske mjere koje očekujemo za turističke kompanije neovisno o njihovoj veličini definirat će okvir unutar kojeg će se donositi poslovne odluke o poslovanju objekata u posezoni, ali i u predsezoni sljedeće godine”, istaknuo je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Budu li turističke kompanije prisiljene na ranije zatvaranje objekata ove godine i kasnije otvaranje objekata sljedeće godine, posebno veće kompanije koje ostvaruju najznačajnije brojke u posezoni u predsezoni, to će se nažalost negativno odraziti na turistički rezultat, ali i na sveukupne gospodarske učinke, što bi u aktualnoj situaciji neizvjesnosti i očekivanja negativnih trendova trebali izbjeći, kažu u HUT-u.

S obzirom na velik udio troškova energenata u poslovanju turističkih kompanija, ovo je kritičan trenutak za turizam i važno je donijeti ispravne kompenzacijske mjere koje obuhvaćaju cijeli sektor, zaključuje Veljko Ostojić.

Milijardu kuna više

Iz turističkog sektora od proljeća upozoravaju na enormni pritisak povećanih troškova poslovanja, posebno troškova energije.

Hrvatska udruga turizma još je u lipnju prezentirala rezultate simulacije prema kojoj bi samo porast troškova električne energije u turističkim kompanijama, u situaciji da su svi u tom trenutku bili prisiljeni sklapati nove ugovore, bio milijardu kuna, što je iznos jednak čitavoj prošlogodišnjoj dobiti sektora smještaja.

Od tada je zabilježen i dodatan rast cijena električne energije, tako da su pojedini hoteli u kolovozu dobili ponude za električnu energiju sa 10 puta većim cijenama u odnosno na prethodne ugovore, što stvara probleme koji su nažalost nerješivi bez poteza Vlade, otkriva Bernard Zenzerović, direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH).

“Prema podacima kompanijama izlistanih na burzi za prvih 6 mjeseci 2022. godine, EBITDA se prepolovila u usporedbi sa 2019. godinom. A sa ovom razinom rasta cijena energije koja ne posustaje više ne govorimo o profitabilnosti nego u pitanje dolazi i opstojnost kompanija, posebno manjih. Čitav sektor očekuje najavljene odluke Vlade u smjeru smanjenja pritiska višestruko povećanih cijena energenata na poslovanje i te će odluke definirati okvir unutar kojeg će se donositi poslovne odluke, pa i o tome kada će hoteli raditi, a kada će biti racionalnije da ostanu zatvoreni, kaže Zenzerović za Poslovni dnevnik. Dodaje da je svaki objekt specifičan i drugačiji, no bez značajnije subvencije višestruko povećanih troškova energije, u situaciji pada cijena i popunjenosti u posezoni, realno je očekivati ranije zatvaranje hotela ove godine pa i zatvaranje hotela koji inače rade čitave
godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zašto hoteli nisu na vrijeme investirali u solarne elektrane? Sunce im prži pola godine a oni troše konvencionalne energente.

 

New Report

Close