‘Ne bude li dogovora, u siječnju dižemo tužbu na 7 mlrd. kn’

Autor: Ana Blašković , 20. rujan 2016. u 13:45
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Za iscrtavanje obrisa proračuna novu Vladu čekaju pregovori o povećanju plaća u javnim i državnim službama.

Novu Vladu, čije se formiranje još ne nazire, dočekat će niz teških financijskih odluka. U 2017. država mora refinancirati oko 30 milijardi kuna obveza (ne računajući trezorske zapise), a za iscrtavanje obrisa proračuna Vlada će konačno morati u pregovore povećanja plaća u javnim i državnim službama.

Ne postigne li se dogovor do kraja godine, sindikati namjeravaju podignuti tužbu na oko sedam milijardi kuna početkom siječnja, ustvrdio je za Poslovni dnevnik predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Oko 180.000 zaposlenih u javnim te 63.000 u državnim službama ima pravo na povećanje osnovice plaće za šest posto slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna kvartala za dva i više posto, sukladno sporazumu iz 2009. Uz osnovicu, sindikati potražuju i zaostale isplate regresa i božićnica. Premda Vlada ne osporava to pravo, novca u proračunu za 2016. nije bilo, a nije predviđen ni u projekcijama za 2017. i 2018.  

 

3scenarija

na stol u pregovorima s Vladom stavljaju sindikati

"Zadnji sastanak imali smo u srpnju, kad su nam u Vladi rekli da oni ne mogu ništa zbog tehničkog mandata. No, onda su donijeli niz financijskih odluka po kojima se vidi da mogu, ali ne kad se radi o ljudima", kaže Vilim Ribić. Za razliku od Vlade, vrijeme ide u korist sindikata. "Ne isplati nam se tužiti za parcijalno razdoblje, već cijelu godinu. Ne potpišemo li sporazum s Vladom od 1. siječnja, sudski ćemo potraživati sedam milijardi kuna", kaže. Sindikati na stol stavljaju tri brojke: dvije milijarde kuna (što je na razini inicijalnih procjena između 1,8 i 2 mlrd. kn), u drugoj varijanti traže čak šest milijardi ili neki međuiznos.

"Sve će ovisiti o računici i tumačenjima osnovica te sedmoj decimali, odnosno kad je BDP porastao 2%, od siječnja ili travnja", ističe. S druge strane stola, kaže, rado bi vidio nekog drugog mimo zadnjeg pregovarača Bože Petrova. "Želimo razgovarati s nekim tko se razumije u ekonomiju, poput ministra financija Zdravka Marića ili Tomislava Ćorića, a ne psihijatra koji nema pojma o čemu se radi", kaže Ribić. Iako pregovori čekaju novo ekipiranje Banskih dvora, a izgledno je da će rješenje opet povećati deficit i javni dug, iz današnje perspektive gotovo nevjerojatno zvuči da je Vlada Zorana Milanovića pravno imala mogućnost revizije sporazuma (i obvezne arbitraže) u slučaju pada BDP-a, što nije iskorišteno. Pošto su zapeli pregovori, po istom obrascu problem je ignorirala i Vlada Tihomira Oreškovića, a dok kamate idu i dug raste, takva praksa na ruku ide sindikatima.

Komentari (9)
Pogledajte sve

opet hrpa defamacija, priča o prevelikom količinom zaposlenih na državnom aparatu, obrušavanje na sindikate. Meni to izgleda kao glodanje kosti. Lijepo piše 180000 zaposleno u javnim (liječnici, medicinsko osoblje, profesori, etc.) i 63 000 u državnim (otprilike ovako: 30000 mup, 20000 morh i 13 000 svi ostali )..i uvijek je u stvari ovih 13000 na tapeti, previše ih je, ne rade, i slično.. imamo i gro općina , gradova i lokalnih uhljeba..usteda da ih nema max.500 milja.. na terenu skroz drugačija slika, odlaze liječnici, profesori, sestre, zbog premale plaće..plaće u institucijama, bile su vece prije 15 god, nego danas..s druge strane nitko ne spominje 20 milijardi deficita koje svake godine generira samo mirovinski sustav (i najmanje milion penzionera viška), pa kamate na kredite za jd..proračun 2000. 60 miljardi, danas 140, a skoro ista masa za plaće (30) i sličan broj zaposlenih.. a tek koliko ljudi odlazi van? to je spirala prema dolje i puno je dublja od par sto kuna za bilo koga..

Vidim ja dolazi vrijeme da se radnička klasa opet digne. Do kada ćemo trpiti ovu vlastelu?

Dajte sve u drzavne sluzbe.. a drugi neka crknu.. svaki dan cujem od nekog taj I taj se zaposlio u toj I toj drzavnoj sluzbi.. pa do kad? Koliko te kancelarije ptimaju ljudi. Morat ce pocet delat u dvije smjene..

Ne može poštenije, taj sporazum sa njima potpisala je vlada Ive Sanadera a sada je i tehnička i buduća vlada većinski hdz-ova. Sporazum je potpisan iz političkih razloga i njihovi nasljednici ne mogu izbjeći odgovornost.

New Report

Close