Za ovaj narod kao da nema korone, putuju više nego ikada, napunili Jadran

Autor: Marija Crnjak , 03. kolovoz 2021. u 11:40
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

U ovom srpnju u Hrvatskoj se odmaralo čak 20 posto više državljana ove velike europske države nego u ljeto prije pandemije.

Rast poljskog emitivnog tržišta u turizmu, koji se u Hrvatskoj bilježi već nekoliko godina, nije zaustavila ni pandemija Covida-19, pa se tako u ovom srpnju u Hrvatskoj odmaralo čak 20 posto više Poljaka nego u ljeto prije pandemije, a Poljaci po prvi puta u povijesti turizma te regije bili najbrojniji gosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Poljaci su iznenadili i lani, u godini koja je bila značajno slabija od ove, i bili su praktički jedino emitivno tržište koje je u kolovozu 2020. pandemiji usprkos bilježilo rast dolazaka u iznosu od 4 posto u odnosu na kolovoz 2019., a udio prometa s poljskog emitivnog tržišta u srpnju i kolovozu dostigao je čak 95 posto brojki iz predpandemijske godine.

Nakon što su objavljene brojke o 33-postotnom rastu noćenja u dosadašnjem dijelu špice sezone na razini cijele RH, iz turističke zajednice DNŽ su u ponedjeljak izvijestili o porastu turističkih dolazaka od čak 90 posto. Krajnji jug zemlje, koji je lani imao najveći pad zbog blokade zračnog prometa, u srpnju je ostvario 65 posto više noćenja nego lani.

Umjesto Britanaca i Amerikanaca, koji su godinama bili najbrojniji dubrovački gosti, najviše noćenja u dosadašnjem dijelu ove sezone ostvarili su gosti iz Poljske, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Češke.

Gotovo 207 tisuća noćenja poljskih gostiju u DNŽ porast je od gotovo 40 posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, a po 30 posto više noćenja u odnosu na predpandemijsku godinu ova županija je imala sa slovenskog i hrvatskog tržišta, unatoč padu kongresnog biznisa koji inače u najvećoj mjeri privlači domaće goste u Dubrovnik.

Kako je britansko tržište bilo i službeno zatvoreno do sredine mjeseca, DNŽ je s tog tržišta u srpnju imala tek 12 posto noćenja ostvarenih u 2019., no izravni letovi s SAD-om uvedeni ovog ljeta pomogli su da im promet s američkog tržišta dosegne gotovo 70 posto noćenja iz 2019. godine.

U DNŽ je tako ove godine stiglo čak devet puta više američkih gostiju nego lani, ali i duplo više Poljaka, koji su tako postali najbrojniji dubrovački gosti.

Na razini cijele Hrvatske, kako kažu još neslužbene brojke, e-Visitor je izbrojao 347.346 dolazaka poljskih turista koji su napravili 2,42 milijuna noćenja, i to ne samo da je 50 posto više noćenja nego lani, nego je rast od 20 posto u odnosu na zadnju normalnu sezonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close